Trei deputați au plecat la Paris. Vezi ce vor face!

Un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova participă la Conferința parlamentară „Implementarea dreptului la alegeri libere: provocările aplicării legislației electorale și respectarea standardelor Consiliului Europei”, care se desfășoară la Paris, Franța, în perioada 4 – 5 iunie curent.

Din componența delegației fac parte deputații Liliana Palihovici, Vicepreședintele Parlamentului, Șeful Delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCE, Bogdan Țîrdea, Igor Vremea.

Evenimentul este organizat de Consiliul Europei în cadrul Programului comun UE-CoE pentru Parteneriatul Estic, în cooperare cu Adunarea Națională a Franței și Comisia de la Veneția, reunind participanți din cele 6 țări beneficiare ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.

Scopul conferinței este prezentarea standardelor CoE pentru alegeri democratice și mecanismele de monitorizare în domeniu, precum și a celor mai bune practici în domeniul alegerilor. De asemenea, participanții vor examina posibilitățile de îmbunătățire a legislației naționale și a practicii electorale cu privire la anumite aspecte identificate în timpul misiunilor de observare ale APCE.

La conferință mai participă Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al Franței, Harlem Desir, Vicepreședintele APCE Rene Rouqet, Șeful Delegației naționale a Franței la APCE, Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, Directorul Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, Michael Georg Link.

Participanții la eveniment vor purta discuții cu reprezentanți ai administrațiilor electorale, organizațiilor nonguvernamentale implicate în alegeri, precum și cu experți ai Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și altor organizații internaționale relevante.

Mihaela Rotari

Share