Slusari a avut o întrevedere cu Stoianoglo. Detalii

Slusari a avut o întrevedere cu Stoianoglo. Detalii

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPDA, Alexandru Slusari, comunică despre o întrevedere cu Procurorul General, Alexandru Stoianoglo. Întâlnirea a avut loc la inițiativa Procurorului, după cum declară Slusari, informează OFICIAL.

„Subiectul principal al discuției a fost investigarea furtului miliardelor. Am reiterat poziția Comisiei de anchetă precum că procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregărtită în timp și coordonată cu politicenii și demnitarii de stat, care conform legii erau obligați să contracăreze jaful. Planul devalizării a fost realizat etapizat, perseverent, începând cu anul 2011, făcându-se pe parcurs ajustări în funcție de creșterea apetitului autorilor-escroci, odată ce rezistența instituțiilor abilitate ale statului se diminua substanțial. Luna noiembrie 2014 a fost culminantă în ceea ce privește frauda bancară. În perioada 7-27 noiembrie 2014, când Guvernul Leancă, încalcănd legislația în vigoare, decisese deja acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat FĂRĂ ADMINISTRARE SPECIALĂ și au fost sustrase sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova. În perioada menționată, conform datelor oferite de BNM, aceste bănci au oferit doar persoanelor juridice credite în valoarea totală de peste 25,5 mlrd. lei. Respectiv atât conducerea Guvernului, cât și cea a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu ABUZ și NEGLIJENȚĂ crasă în serviciu”, a scris Slusari, pe o rețea socială.

În același timp, Slusari adaugă: „Am simțit ca dl. Stoianoglo deja s-a documentat bine cu acest dosar, deși am rămas surprins ca el așa și nu a luat cunoștința cu anexele la raportul Kroll 2, care conțin nume concrete ai beneficiarilor furtului. Procuror General s-a aratat dispus să colaboreze cu Parlamentul cu o singură condiție. Să nu fie atras în jocurile politice. Din partea fracțiunii Platforma DA l-am asigurat că noi suntem cei, care din 2015 luptăm pentru depolitizarea justiției, în condițiile în care ultimii 4 ani mai mulți activiști ai Platformei au suferit enorm de la organele de drept capturate de un sîngur clan politic. Pentru noi acum este imperios necesar ca Procuror General să fie o figură echidistantă și neinfluențată politic”, susține el.

„Totodată, am remarcat că chiar dacă înțeleg moștenirea grea și deficitul de cadre integre în sistem, oricum este important ca procuratura căt mai repede să investigeze și să vină în Parlament cu informația privind ancheta mai multor dosare de rezonanță, cum ar fi:

1. frauda bancară;
2. video cu Dodon;
3. concesionarea Aeroportului;
4. răpirea profesorilor turci;
5. privatizări și concesionări dubioase a AIR Moldova, Tutun CTC și Gărilor Auto;
6. interceptări telefonice a presei, activiștilor civici și unor politicieni în perioada 2016-2019;
7. construcția Arenei Chișinău etc.”, a adăugat Slusari.

Cristina Pendea

Share