Politolog: Relațiile dintre puterile regionale cu care Dodon și-a întărit prietenia până acum se acutizează continuu

Politolog: Relațiile dintre puterile regionale cu care Dodon și-a întărit prietenia până acum se acutizează continuu

Relațiile dintre puterile regionale, cu care Președintele Dodon și-a întărit prietenia până acum – Rusia, Turcia și Iran (inclusiv), și Occident se acutizează continuu. Aceasta susține politologul Dionis Cenușă, informează OFICIAL.

„De-a lungul lui 2019 și cu precădere în 2020, punctele de ciocnire dintre ceea ce mai rămâne din Vestul, nu demult mai unit și coerent, și Estul aflat într-o coalizare îndemnata de Rusia, se extinde spre Libia. Incursiunea oficială a Turciei și activitățile militare semi-discrete ale Rusiei împotriva autorităților libiene recunoscute de la Tripoli accentuează Libia în calitate de teren nou de confruntare internațională, după Siria. Iar apogeul animozităților americano-iraniene va menține în tensiune tot Orientul Apropiat, dar și prețul la petrol, care va genera cutremure pe piața energetică mondială”, mai adaugă politologul.

Totodată, el susține: „În acest context foarte neliniștit, guvernarea de la Chișinău, dar și Președinția, trebuie să se abțină de la orice intenție de a importa disputele geopolitice. De asemenea, prieteniile pe care Dodon le-a legat cu regimurile de la Moscova, Ankara și Teheran (mai putin) nu trebuie sub nicio formă și în niciun caz proiectate asupra relațiilor și contactelor interstatale strategice pe care Moldova le are cu SUA, UE, statele membre UE și NATO”, a conchis Cenușă.

Doina Secrieru

Share