PSRM: Propunem implementarea unui program pentru locuințe accesibile în Capitală

PSRM: Propunem implementarea unui program pentru locuințe accesibile în Capitală

Fracțiunea socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a organizat astăzi discuții, în cadrul unei mese rotunde, privind elaborarea unui program pentru locuințe accesibile.

Consilierul Alexandru Odințov a spus că necesită de a fi implementat un regulament pentru a-l transmite mai departe spre realizare.

„De aceste locuințe accesibile vor dispune oamenii din sfera bugetară, nu doar din sfera guvernamentală. Credem că, 10 mln. de lei alocați pentru procurarea apartamentelor sunt foarte puțini. Cu ei se pot procura maximum 20-25 apartamente, dar în rând stau 15 mii cetățeni. Noi propunem să introducem o metodologie ipotecară”, a spus Odințov.

La rândul său, consilierul Dinari Cojocaru a exemplificat în ce constă ideea metodologiei ipotecare. „După prețurile de piață, de 10 mln. lei putem procura și 30 apartamente mici. Noi propunem să creăm o metodă ipotecară, care presupune încheierea unui Acord cu băncile. Banii alocați să fie pentru achitarea procentului. Spre exemplu, o familie decide să ia în credit un apartament, prin acest contract, procentele din credit vor fi achitate de autoritatea locală”, a spus Dinari Cojocaru.

De asemenea, se propune ca programul să fie implementat pe etape: suportul Primăriei pentru familiile care cumpără apartamente în credit sau folosirea terenurilor libere pentru a construi blocuri noi. „Astfel de terenuri pot fi chiar și în număr de 30. Aici se pot construi 50 case cu 150 apartamente. Desigur, dacă locul nu presupune deranjarea altor locatari din zonă și casele o să fie construite conform rigorilor”, a mai spus Odințov.

Mihaela Rotari

Share