PSRM a cerut lui Andrian Candu să-și prezinte demisia de onoare, după ce a mers în Parlamentul României

PSRM a cerut lui Andrian Candu să-și prezinte demisia de onoare, după ce a mers în Parlamentul României

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a solicitat astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, introducerea pe ordinea de zi a subiectului ce ține de menținerea votului asupra Declarației RM cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a RM, informează Oficial.

Deputatul PSRM, Vlad Batrâncea, a declarat că decizia vine după ce reprezentanții Parlamentul RM au participat la ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului României, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, dar și urmare a votului din plenul României.

„În lipsa noastră și cu prezența rușinoasă a reprezentanților RM, cărora le-au fost oferite lecții de istorie politică. Reprezentanții noștri nu au avut capacitatea să spună că noi avem o realitate, avem și înțelegerea și percepția noastră a situației. Vă aduc aminte că la data de 31 martie 2016, Parlamentul a votat Declarația privind inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a RM, 68 deputați au votat ceea ce cred 88% din cetățeni, că suntem țară independentă. În acești 68 sunteți și dvs., dle Candu, care ați votat deschis cu toată fracțiunea suveranitatea. De aceea, propunerea e să adoptăm proiectul de hotărâre prin care să confirmăm acest vot, dar și să condamnăm ceea cea a avut loc în Senatul Românei, prin prezența rușinoasă la acea ședință din statul vecin. Dle. Candu, să vă propunem să prezentați demisia de onoare, de aceea că nu mai aveți dreptul moral să reprezentați poporul RM. Prin prezența acolo, practic, ați demonstrat că nu mai reprezentați poporul Moldova. Vă propunem să veniți la tribuna centrală și să prezentați demisia benevolă”, a cerut socialistul.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a venit cu o replică către socialiști.  „Dragi colegi din PSRM, în primul rând, vreau să vă aduc la cunoștință, poate cumva nu ați înțeles ce s-a întâmplat la București. Nu știu dacă a fost asigurată vreo traducere într-o altă limbă pe care ați înțelege-o mai bine, dar nu a fost votată nici o declarație de unire. Este vorba de celebrarea unui fapt istoric. Am participat la un eveniment, ceremonie, aniversare, la fel cum am și participat și la alte evenimente de genul acesta. Mai mult ca atât, am fost onorat să mă adresez ambelor camere ale Parlamentului României. Ceea ce am adus în discuție au fost și chestiunile legate de istorie, pe care trebuie să le susținem pentru că e istoria noastră. În perspectivă, am vorbit și despre realitate și viitor. Dacă nu ați fost atenți, am vorbit și despre integrarea RM în cadrul UE.  Mă bucur că am fost și am expus ceea ce am considerat”, a punctat Candu.

De menționat că, inițiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Doina Secrieru

Share