CEC: La parlamentare în acest an vom vota în baza a două buletine de vot – unul din circumscripție și altul – proporțional

CEC: La parlamentare în acest an vom vota în baza a două buletine de vot – unul din circumscripție și altul – proporțional

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a organizat, astăzi, prima ședință de discuții electorale în cadrul unui HuB ElectoralAceastă ședință face parte din șirul de activități din cadrul campaniei de educare civică și informare „Democrația se învață”, transmite Oficial.

Directorul CICDE, Pavel Cabacenco, a spus că vor urma mai multe activități.

„Este prima ședință a acestui HuB din acest an. Vor fi organizate mai multe cluburi de discuții electorale. Vor fi implementate 2 școli și un atelier de deprindere electorală. De asemenea, vom lucra cu consiliile elevilor și studenților din școli și instituții universitare în cadrul proiectului „Alege Democrația!”. La sfârșit de campanie va fi desfășurată o conferință finală”, a spus Cabacenco.

Invitatul la prima ședință a fost membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, care a vorbit tinerilor despre procesul electoral și cum pot să-și exercite dreptul la vot. „Codul Electoral oferă posibilitate ca orice cetățean să fie ales deputat. Chiar dacă are sau nu are studii superioare. Trebuie doar să aibă cetățenie moldovenească, 18 ani împliniți și fără antecedente penale. Astăzi avem fixat sistemul mixt. Avantajele din cadrul circumscripțiilor este că poate oricine candida. Pentru doamne și domnișoare limita de semnături colectate este de 250.

Este adevărat că alegerile locale sunt mai complexe decât cele parlamentare. Avem acum alegerile din 20 mai. Plafonul de vârstă aici e de la 25 de ani, legiuitorul a stabilit că trebuie să ai anumită experiență pentru a putea administra Primăria.

Pentru a vota este necesar să aveți buletinul de identitate valabil. Nu se poate vota în baza altor documente. La parlamentare în acest an vom vota în baza a două buletine de vot – unul din circumscripție și altul – proporțional. La proporțional se poate de votat cu o fișă de confirmare a locului de ședere eliberat de autorități, la circumscripții legea e mai dură, pentru că acolo deputatul este ales de către oamenii care trăiesc nemijlocit în acea circumscripție.

Mulți oameni sunt dezamăgiți de procesele electorale. CEC-ul este dotat cu tehnica necesară pentru a proteja datele cu caracter personal și nimeni nu poate să pericliteze sistemul, el este foarte bine administrat. De asemenea, la procesul numărării voturilor sunt proceduri speciale, care sunt strict respectate”, a spus Iurie Ciocan.

Tinerii au avut posibilitatea să pună întrebări în cadrul Hub-ului.

Doina Secrieru

Share