Prima decadă de octombrie: Caldă cu deficit de ploi

Prima decadă de octombrie: Caldă cu deficit de ploi

În prima decada a lunii octombrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme caldă cu deficit semnificativ de precipitații, informează OFICIAL.

Temperatura medie decadică a aerului a constituit +12,4..+15,2ºС, fiind cu 1,6-2,5ºС ridicată față de normă și se observă în medie o dată la 3-5 ani.

Temperatura maximă a aerului pe parcursul decadei a urcat în teritoriu până la +30ºС (SM Ceadâr-Lunga), ceea ce în această decadă se semnalează în medie o dată în 15 ani.

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +2ºС (SM Bravicea).

Cantitatea precipitațiilor în decursul decadei pe 85% din teritoriu a constituit 1-6 mm (10-50% din norma decadică), iar în restul teritoriului acestea au lipsit.

Comparativ cu prima decadă a lunii octombrie 2021, temperatura medie a aerului în această decadă a fost cu 3-5ºС mai ridicată. An analogic după regimul termic este 2008.

Condiţiile meteorologice pe parcursul decadei în fond au fost favorabile pentru recoltarea roadei culturilor agricole, precum și pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă, creșterea și dezvoltarea acestora.

Share