Președintele unei organizații unioniste explică de ce nu s-a realizat Unirea R. Moldova cu România la începutul anilor ‘90

Președintele unei organizații unioniste explică de ce nu s-a realizat Unirea R. Moldova cu România la începutul anilor ‘90

Președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a explicat, într-un interviu pentru OFICIAL.md, de ce nu s-a realizat Unirea Republicii Moldova cu România la începutul anilor 1990.

„Într-adevăr ideea reunificării României și Basarabiei este discutată de mai mult timp, din păcate cred că nu s-a realizat în 1990 din mai multe motive și anume că, atât populația nu era pregătită, cât și liderii politici de pe ambele maluri ale Prutului nu își doreau acest lucru cu adevărat în acea perioada”, a menționat el.

În context, Vlad Bilețchi a afirmat că motivul ce a determinat lipsa unei acțiuni în acel moment a fost „o reacție furibundă din partea Federației Ruse”. „Mai mult decât atât, orice încercări și chiar realizări și anume limba română, grafia latină, tricolorul, imnul Republicii Moldova – primul imn, care era „Deșteaptă-te române”, au stârnit o reacție furibundă din partea Federației Ruse, care și-a introdus armata pe teritoriul Republicii Moldova și anume în Transnistria, de asta în acea perioadă unirea nu era posibilă și există legende precum că s-a încercat, dar a fost neglijată, refuzată printre degete din motive politice și geopolitice, pentru că, comunismul nu prea a căzut în cele două state românești și a fost înlocuit cu alte fețe fidele aceluiași partid”, a precizat Bilețchi.

Precizăm că, la 27 aprilie 1990, Sovietul Suprem al RSSM aprobă tricolorul ca drapel de stat. La 6 mai, România și Republica Moldova desființează restricțiile privind călătoria între cele două state și sute de mii de persoane trec râul Prut care marchează granița dintre acestea. La un an distanță, România și Republica Moldova au avut ocazia să se afle la răscrucea Unirii, însă acțiunea de unificare nu s-a reușit.

Interviul integral poate fi citit AICI.

Mihaela Conovali

Share