Președintele Dodon și omologul său kazah au vorbit despre deschiderea ambasadelor la Chișinău și Nur-Sultan

Președintele Dodon și omologul său kazah au vorbit despre deschiderea ambasadelor la Chișinău și Nur-Sultan

În cadrul vizitei de lucru de două zile în Republica Kazahstan, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Președintele acestei țări, Kassym-Jomart Tokayev, informează OFICIAL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că au discutat mai multe chestiuni cu privire la relațiile de cooperare bilaterală, menționând cu satisfacție ascensiunea dialogului politic la nivel înalt, în beneficiul ambelor popoare.

„În context, am apreciat înalt perspectiva dezvoltării relațiilor moldo-kazahe, exprimându-ne disponibilitatea pentru continuarea dialogului în acest sens și în special de valorificare a potențialului în domeniul comercial-economic. Astfel, în anul 2018, cifra de afaceri dintre țările noastre a constituit 22 de milioane de dolari – cu 18 la sută mai mult comparativ cu anul precedent. Considerăm necesară dinamizarea cooperării bilaterale, în vederea eliminării barierelor existente și consolidării raporturilor comercial-economice. În cursul întrevederii am apreciat pozitiv baza normativă și de drept, care include 31 de acorduri bilaterale în majoritatea domeniilor de cooperare, inclusiv cu privire la încurajarea și protecția reciprocă a investiților. În context, am menționat interesul reciproc față de creșterea nivelului de reprezentanță diplomatică a țărilor noastre până la rangul de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar și deschiderea ambasadelor la Chișinău și Nur-Sultan”, a scris Dodon.

De asemenea, șeful statului a subliniat importanța dinamizării activității Comisiei Interguvernamentale bilaterale, însă acest lucru depinde de reglementarea problemelor politice interne din Republica Moldova.

„În altă ordine de idei am remarcat rolul pozitiv al diasporei moldovenești din Kazahstan, din care fac parte aproximativ 30 de mii de persoane și care contribuie activ la apropierea țărilor și popoarelor noastre. În finalul întrevederii, mi-am exprimat speranța că rezultatele alegerilor Președintelui Kazahstanului, preconizate pentru data de 9 iunie, vor conduce la continuarea dialogului politic la nivel înalt dintre țările noastre”, a mai scris Dodon.

Doina Secrieru

Share