Președintele a promulgat legea privind anularea sistemului electoral mixt

Președintele a promulgat legea privind anularea sistemului electoral mixt

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că, astăzi, în regim de urgență, a promulgat Legea nr. 113 din 15 iunie 2019 pentru modificarea unor acte legislative, care are drept scop principal anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid.

După cum informează OFICIAL, într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că, necesitatea anulării sistemului electoral mixt a apărut în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneția și a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova.

„Legea mai conține și un șir de prevederi care au menirea de a îmbunătăți sistemul electoral proporțional, existente până în anul 2017. Este vorba despre: îmbunătățirea modului de votare în diaspora; limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale; stabilirea procedurilor clare și transparente la întocmirea listelor de candidați; etc. De asemenea, legea mai prevede: excluderea agitației electorale în ziua alegerilor; excluderea interdicției pentru diaspora de a vota cu pașapoarte cu termen de valabilitate expirat (care conțin IDNP)”, a scris Dodon.

Andriana Cheptine

Share