Premierul către oficialii europeni: Integrarea europeană va constitui fundamentul activității Guvernului

Premierul către oficialii europeni: Integrarea europeană va constitui fundamentul activității Guvernului

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut mai multe întrevederi cu înalți oficiali de la Bruxelles. El a discutat cu Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok despre procesul de realizare a agendei de reforme asumate în parcursul european al Republicii Moldova.

„Integrarea europeană va constitui fundamentul activității Guvernului pe care îl conduc, drept priorități-cheie fiind continuarea reformelor”, a menționat Premierul.  În context, șeful Executivului a precizat că un rol deosebit va fi acordat realizării reformei justiției, eficientizării luptei împotriva corupției, asigurării unei creșteri economice durabile și ameliorării gestiunii sistemului bancar.

La rândul său, oficialul european a declarat că Republica Moldova este o țară strategică: „Republica Moldova trece printr-un proces complicat de transformare a țării, important este să aveți stabilitate economică, politică și să păstrați cursul european”.

Tot în această dimineață, Prim-ministrul Chiril Gaburici a purtat discuții cu eurodeputatul Andi Cristea, Președinte al Delegației Uniunea Europeană – Republica Moldova a Parlamentului European. Oficialul de la Chișinău a declarat că Guvernul mizează pe sprijinul personal  al eurodeputatului Andi Cristea, iar experiența acumulată de statele care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 și 2007 este foarte valoroasă pentru țara noastră.

În acest context, eurodeputatul l-a felicitat pe Chiril Gaburici cu prilejul numirii în funcţia de Prim-ministru şi i-a urat succese în îndeplinirea responsabilităţilor care îi revin. „Bruxellesul este foarte interesat de continuarea reformelor, ceea ce înseamnă respectarea aspirațiilor europene legitime ale cetățenilor moldoveni. Noi, la Bruxelles, ne dorim stabilitatea Moldovei, restul stă în energia și hotărârea de la Chișinău”, a declarat Andi Cristea. Europarlamentarul a adăugat: „Susținem formarea în termeni restrânși a delegației Parlamentului Republicii Moldova pentru organizarea în cel mai scurt timp a primei ședințe în cadrul Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.”

O altă întrevedere a fost cu Giovanni Pittela, Preşedinte al Grupului Alianţa Progresivă a Socialiștilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Aici, șeful Executivului a menționat că Chișinăul va asigura respectarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE.

Prim-ministrul Chiril Gaburici efectuează, în perioada 26 – 27 februarie, o vizită oficială la Bruxelles. În decursul zilei, șeful Cabinetului de miniștri va avea întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk și cu Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum şi cu alți oficiali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mihaela Rotari

Share