Politolog: „Urmează să vedem dacă aceste ipoteze se vor adeveri sau nu”

Politolog: „Urmează să vedem dacă aceste ipoteze se vor adeveri sau nu”

Politologul Dionis Cenușa, în cadrul unui comentariu, s-a referit la situația care ar putea avea loc în cazul în care ar fi imposibilă o coaliție pro UE, dar și întâlnirile lui Igor Dodon cu diaspora din Rusia, informează Oficial.

„Conform traditiei sale inceputa circa doi ani in urma, Presedintele Dodon nutreste o relatie speciala cu diaspora moldoveneasca din Rusia. Cum? In primul rand, el se prezinta ca prieten al Kremlinului cu care poate decide soarta migrantilor moldoveni, mai exact accesul lor pe piata muncii din Rusia si un oarecare tratament special (accentul pe interesele individuale). In al doilea rand, el proiecteaza rivalitatile politice de acasa prin prisma disensiunilor dintre Chisinau si Moscova. Potrivit acestei viziuni, Rusia ar fi exceptional de importanta pentru Moldova, iar actuala guvernare nu ar face altceva decat sa se certe cu Moscova (accentul pe dificultatile prezente). Nu in ultimul rand, Presedintele Dodon manipuleaza cu perceptiile despre viitorul relatiei cu Rusia, ca un factor determinant pentru oportunitatile pe termen mediu si lung al diasporei (accentul pe incertitudinile viitoare)”, a precizat el.

În acealași timp, politologul a comunicat și câteva aspecte în urma discuțiilor lui Dodon cu diaspora. „Discutiile lui Igor Dodon cu diaspora a scos in evidenta cateva aspecte legate de interesele Rusiei fata de alegerile parlamentare din Moldova din februarie 2019. Asadar, Presedintele a comunicat despre decizia Moscovei de a permite moldovenilor aflati ilegal pe teritoriul Rusiei sa-si legalizeze statutul. Pentru aceasta, cetatenii moldoveni trebuie sa se returneze in Moldova in perioada 1 ianuarie-15 martie 2019, dupa care ar avea posibilitatea sa se intoarca in Rusia fara interdictii. In mod practic, asta inseamna, in primul rand, ca unii moldoveni sunt stimulati sa plece acasa pentru a-si legaliza ulterior prezenta in Rusia, dar, totodata, pentru a participa la alegerile parlamentare. Lucru confirmat de catre Igor Dodon. Acest lucru se suprapune cu intentiile clare ale diasporei moldovenesti din tarile UE de a se mobiliza pentru a reveni acasa si a vota la fel la alegeri. In al doilea rand, nu poate fi exclus calculele Rusiei si al Socialistilor, de a-i impinge pe migrantii moldoveni din Rusia in proteste post-electorale, daca un guvern pro-rus nu va fi constituit la Chișinău sau pentru a declansa alegeri anticipate. Anume acest lucru explica de ce Moscova a oferit perioada 1 ianuarie -15 martie 2019 ca perioada de intoarcere pentru moldovenii din Rusia in loc de 1 decembrie-25 februarie (ziua urmatoare dupa alegeri)”, a scris el.

Prin urmare, Cenușa a comunicat și alte detalii în acest sens. „Tot Presedintele Dodon a vorbit la Moscova despre 600 mii moldoveni care s-ar afla in Rusia, invocand cifra de 400 mii reportata de autoritatile ruse. Ar reiesi ca circa 200 mii nu sunt inregistrati oficial pe teritoriul rusesc. Din acest numar, cel putin cateva fractiuni ar putea fi atrase in proteste, daca revin in Moldova si pot fi manipulati cu riscul de a nu-si putea legaliza intrarea in Rusia. Urmeaza sa vedem daca aceste ipoteze se vor adeveri sau nu. Este insa cert faptul ca guvernarea ar putea transforma potentialele proteste pro-ruse pentru a constitui coalitie de guvernare ca PSRM sau transfugi pro-rusi din randul celor care vor candida pe circumscriptii uninominale. Asta, daca o coalitie pro-UE este imposibila”, a conchis el.

Mihaela Rotari 

Share