Politolog, despre reforma universitară: „Trebuie stopată”. Cum explică

Politolog, despre reforma universitară: „Trebuie stopată”. Cum explică

Politologul Victor Stepaniuc, fost viceprim-ministru, este de părere că reforma universitară trebuie stopată și organizate dezbateri privind conceptul reformării cu argumente serioase în contextul lansării Strategiei de Dezvoltare Moldova 2030, informează OFICIAL.

Victor Stepaniuc spune că la pregătirea reformei universitare trebuie atrași foști miniștri ai educației, savanți, experți naționali și internaționali în domeniu, economiști, iar aceasta trebuie să aducă în educație tineri talentați, cadre pregătite și o nouă calitate a studiilor.

„1.O reforma a sistemului educational, inclisiv a celui universitar incepe de la recrutarea si pregatirea cadrelor.

Sistemul educational are nevoie de cadre tinere, noi si bine instruite. In ideal statul trebuie sa creeze conditii pentru ca in Educatie sa vina cei mai talentati tineri. Spre regret, acest obiectiv niciodata nu a fost o prioritate pentru conducatorii tarii noastre si majoritatea ministrilor educatiei in anii Independentei. Doar reforme bizare, optimizari, demagogie ieftina, promisiuni goale, reorganizari structurale, lipsite de sens, coruptie, interese personale.

2.Reforma universitara anuntata de minister demonstreaza lipsa de viziuni a conducerii tarii privind strategia de dezvoltare si modernizare a tarii.

3. Ridicarea calitatii se face nu doar prin optimizari, lichidari de institutii, ci prin concurenta, finantarea mai eficienta a domeniului si recrutatea cadrelor.

4. Haosul „modernizarilor”, inchiderea scolilor si universitatilor in anii 2010-2015 a stimulat emigrarea din tara a zeci de mii de elevi si studenti. Acum se va produce al doilea val de migratie studenteasca. Ca regula 80% de tineri plecati la studii nu mai revin în Moldova.

5.Lipsa de transparenta si lipsa de comunicare a MEC cu societatea si corpul didactico-profesoral universitar. Cum poate fi promovata o asemenea reforma importanta pe ascuns, in stil bolsevico-brejnevist, fara consultare cu expertii si societatea, specialistii in domeniu?! Cum Ministerul a comunicat cu mass-media, daca aceasta a inteles, ca in tara vor ramine doar 4 universități?

6. Contradictia momentului este, ca desigur numarul de universitati trebuie optimizat, deoarece numarul de studenti dupa 2009 s-a redus de 2 ori. Insa calitatea sufera nu doar la universitatile de stat, dar in primul rind la cele private. De ce sunt atacate doar universitatile de stat?

7. Exista argumente forte, ca universitatile anuntate spre fuzionare nu pot fi inchise:

-Universitatea Agrară – e oribil sa lichidezi universitatea respectiva intr- o țară agrară.

-Universitatea din Taraclia e susținută de Bulgaria și reprezintă un simbol pentru etnicii bulgari din Moldova.

-Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău – e istorie, traditie, e cea mai veche din Moldova.

-Academia de Administrare Publica… E absurd sa lichidezi o institutie, care pregateste si instruieste specialistii in domeniul administratiei publice. Institutia trebuie fortificata, nu lichidata. In toata lumea de la Japonia, Franta, Germania, Romania, pina la SUA acestea sunt universitati de prestigiu.

-cele 18 institute de cercetare, zmulse de reginul plahotniuc de la Academia de Stiinte le distrugem difinitiv. De ce sa nu le intoarcem Academiei de Stiinte, care degradeaza dupa ce a fost barbar destructurata?!”, spune Stepaniuc.

Share