Fost ministru al Agriculturii, despre lichidarea UASM: Nu am luat știrea în serios…

Fost ministru al Agriculturii, despre lichidarea UASM: Nu am luat știrea în serios…

Fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, nu a putut crede că știrea despre lichidarea Universității Agrare de Stat din Moldova este una veridică și nu a luat-o în serios, informează OFICIAL.

El spune că este greu de crezut că o guvernare și-ar dori să intre în istorie ca una care a distrus cea mai veche și utilă instituție de învățământ din țară.

„Dacă s-ar lua o așa decizie, logic ar trebui să urmeze și arderea cărților despre științele agricole.

Sunt sigur că guvernarea nu se va da păcălită de cei care vin cu așa propuneri, pentru că nici nu există potențialul necesar de a realiza o așa ”reformă” și totul se va termina cu un mare haos”, spune Bumacov.

Fostul ministru spune că agricultura este importantă pentru țara noastră.

„Nu cred că trebuie să explic cât de importantă este agricultura pentru țara noastră. Toată lumea cunoaște că agricultorii sunt printre puținii în această țară care produc ceva real, cele mai competitive și necesare produse. Agricultura asigură aproximativ 50% din export și oferă cele mai multe locuri de muncă. Dacă Republica Moldova este cunoscută în lume prin ceva, atunci numai datorită produselor agroalimentare și nu industriei spațiale. Numai că celor, care nu produc nimic, plătiți din bani publici și proiecte, care asaltează seara restaurantele consumând bucate și vinuri alese, evident că le vin în cap idei cum de mai distrus ceva”, spune fostul ministru.

Vasile Bumacov afirmă că reformarea domeniului științei agricole presupune altceva.

„Este adevărat că ramura de bază a economiei naționale duce o mare lipsă de cadre și o reformă a învățământului, științei și extensiunii în agricultură nu mai poate fi amânată. Dar reformarea acestui domeniu presupune cu totul altceva și conceptul ei a fost prezentat încă în 2014. Numai că reforma a fost blocată de șmecherii din alte ministere, care tocau banii europeni destinați agricultorilor. Nici la insistența comisarilor europeni nu au permis redenumirea ministerului în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, lipsind agricultorii de susținerea necesară. Apoi, în premieră au fost numiți secretari de stat în minister și șefi în Comisia Parlamentară fără studii în domeniul agriculturii. În consecință a fost blocat exportul de porumb și grâu, aducând prejudicii enorme agricultorilor și milioane peste noapte șmecherilor. La fel s-a procedat și cu comercializarea motorinei pentru agricultură. De unde atâta ură față de cei care asigură securitatea alimentară a țării? Dacă actualmente s-a ajuns ca universitatea să nu mai fie atractivă, atunci să nu uităm că și rectorii incompetenți care au prejudiciat prestigiul universității tot fusese numiți de autorități pe criterii de cumetrism”, afirmă Bumacov.

Fostul ministru mai crede că Guvernul va examina atent această propunere „păguboasă” și îi va întreba pe cei care au propus o așa reformă, de ce au uitat de instituțiile de cercetări în domeniul agriculturii.

„Ce facem cu ele? Cât timp vor cheltui bani publici și nu vor aduce plusvaloare? E timpul să fie încadrate în universitate și să contribuie la educație, cercetare și extensiune așa cum se face în lumea civilizată. Învățământul agrar trebuie fortificat și susținut pentru al face atractiv, dar nu lichidat”, a conchis Vasile Bumacov.

Share