Platforma DA își reiterează poziția privind asumarea formării unui guvern

Platforma DA își reiterează poziția privind asumarea formării unui guvern

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) își reiterează poziția privind asumarea formării unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate, un guvern care ar avea o reprezentare largă din partea mai multor partide parlamentare și extraparlamentare proeuropene, precum și din partea societății civile, transmite OFICIAL.

Potrivit Declarației Platformei DA, se constată mimarea procedurilor constituționale și eludarea Constituției, prin jocuri politice și înțelegeri obscure a unor actori politici.

„Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, evaluând cu obiectivitate și responsabilitate contextul social și politic care adâncește țara într-o zonă de instabilitate extrem de periculoasă, având în vedere și ultimele evenimente produse în parlamentul țării de către reprezentanți ai diferitor partide politice,  preocupate de raitingul și interesele lor înguste, Platforma Demnitate și Adevăr, responsabilă, consecventă și de maximă transparență în abordările, deciziile și acțiunile sale, bazate pe supremația legii și respectul față de voința populară militează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate, organizate de un guvern pro-european responsabil, capabil să gestioneze crizele din societate, în conformitate cu normele legale și Constituția Republicii Moldova.

Platforma Demnitate și Adevăr constată că prin mimarea procedurilor constituționale și eludarea Constituției, prin jocurile politice și înțelegerile obscure ale unor actori politici de stânga și de dreapta, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate a fost și este în continuare întârziată, deopotrivă cu întârzierea unor măsuri stringente de depășire a crizei pandemice și economice, de prevenire a consecințelor dramatice pentru viața, sănătatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor.

S-au pierdut luni de zile în care politicienii populiști și oportuniști au preferat confruntările politice reale și mimate în interes partinic, în detrimentul rezolvării problemelor stringente ale oamenilor. În jocul lor obscur au antrenat și Curtea Constituțională, prin sesizarea multiplă a acesteia cu scopul de a umple spațiul mediatic cu evenimente și de a distrage atenția publică de la adevăratele probleme cu care se confruntă țara și oamenii. Au trecut luni de zile în care aceeași actori politici au făcut campanie electorală, au mimat și bifat procese constituționale  fără nicio finalitate benefică pentru țară și oameni”, se spune în Declarație.

De asemenea, Platforma DA menționează că în aceste trei luni de zile criza pandemică s-a acutizat, iar economia are de suferit în continuare.

„În același timp, pe parcursul acestor trei luni criza pandemică s-a aprofundat. Spitalele nu au fost reorganizate și pregătite pentru noul val, iar la moment ne confruntăm cu  suprasolicitarea fără precedent a acestora.

În lipsa unui plan de achiziții rapide a vaccinurilor, rămășițele Guvernului instalat de ex-președintele  Dodon și susținut azi tacit pe baza unor înțelegeri obscure, dau în continuare dovadă de incapacitate de gestionare a procesului de achiziționare a serurilor anti-covid. Aceeași incapacitate o atestăm și la capitolul celebrității procesului de vaccinare a populației. La ora actuală suntem codașii Europei și la acest capitol.

Remarcăm că dacă propunerea Platformei DA privind formarea unui guvern anticriză era realizată încă la data enunțarii acesteia, din decembrie 2020, în prezent Moldova ar fi avut procurat minimul de vaccin necesar pentru imunizarea populației, iar alegerile anticipate pentru perioada iunie-iulie ar fi constituit o perspectivă reală. Intervenția unui executiv competent și cu atribuții depline, concentrat pe prioritățile de ordin sanitar ar fi putut salva mai multe vieți pierdute în ultimele 3 luni.

Actuala criză pandemică lovește direct și în economia țării. Iar unica soluție găsită de actualul Guvern interimar este să se îndatoreze din nou de pe piața internă. După ce s-a împrumutat deja cu 6 mlrd. lei, statul preconizează la sfârșitul lunii martie să mai emită hârtii de valoare în sumă de aproximativ 2 mlrd. Această modalitate de susținere a bugetului statului nu este o soluție de lungă durată și atestăm că băncile nu mai sunt interesate de procurarea acestor hârtii de valoare. Acest lucru ar putea pune în dificultate capacitatea statului de a achita pensiile și salariile în viitorul apropiat.

În același timp, agenții economici, chiar și fără blocarea în totalitate a activității lor, au ajuns într-o stare de pre-faliment. Din acest motiv au fost nevoiți să concedieze o bună parte din angajați. Numărul șomerilor a crescut semnificativ în ultima perioadă”, se spune în Declarație.

În acest context, Platforma DA cheamă la responsabilitate și transparență toți actorii politici.
„Unicul rezultat al jocurilor politice obscure care s-au desfășurat în ultimele trei luni a fost asigurarea răspândirii necontrolate a virusului, creșterea alarmantă a numărului de cazuri noi de Covid-19 și decesul a peste 1900 cetățeni. Fără discuții sincere și consens politic național situația nu poate fi stabilizată, iar alegerile anticipate rămân doar de domeniul populist și speculativ.

În timp de pandemie și sărăcie crescândă, cu o economie aflată la pământ, dialogul politic și conjugarea de efort în interesul țării și al oamenilor rămâne calea legală, constituțională prin care ar putea fi instalat un executiv proeuropean anticriză, unul capabil să gestioneze criza generalizată și să organizeze alegeri anticipate libere și corecte. Este unica soluție și garanția neadmiterii unei guvernări obscure de izolare și distrugere a țării sau a blocajului total de țară, a haosului și anarhiei fără guvern plenipotențiar și fără anticipate.

În contextul consultărilor anunțate de președintele țării, având în vedere disponibilitatea declarată a forțelor proeuropene de a sprijini un guvern anticriză, reiterăm poziția Platformei DA privind asumarea formării unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate, un guvern care ar avea o reprezentare largă din partea mai multor partide parlamentare și extraparlamentare proeuropene, precum și din partea societății civile.

Exceptând deputații și grupările politico-criminale cu implicare în frauda bancară, spălătoria mafiei rusești, atacurile raider, concesionarea aeroportului etc, candidatul Platformei DA la funcția de prim-ministru  se angajează să identifice în forul legislativ al țării sprijinul unei majorități stabile de deputați pentru perioada și un program de guvernare determinat”, se mai spune în Declarația Platformei DA.

Cristina Parfeni

Share