Grupul de inițiativă civică: Miza referendumului pentru anularea sistemului mixt este una foarte mare

Grupul de inițiativă civică: Miza referendumului pentru anularea sistemului mixt este una foarte mare

Grupul de inițiativă civică a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că duminică, 17 decembrie curent, începând cu ora 10.00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, va avea loc adunarea de constituire a Grupului de inițiativă privind inițierea referendumul legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, informează Oficial.

Valeriu Paşa: „În mod repetat, facem apel către cei care susțin inițiativa și, dacă nu s-au înscris pe site-ul nostru, să vină direct, având cu ei buletinul de identitate și o copie, ca să treacă procedura de înregistrare. Deocamdată avem o estimare de 500-550 de persoane, care s-au expus poziția de a participa. Facem apel la implicare, o primă oportunitate încât cetățenii să aprobe ei singuri o lege, în contextul în care deputații nu reprezintă votul cetățenilor și nu au legitimitatea de a aproba o lege atât de importantă”.

Victor Ciobanu: „Am remarcat o reacție bolnăvicioasă din partea holdingului la cifrele reale prezentate de BOP. Cu siguranță a deranjat acest sondaj, vedem că sistemul mixt este susținut doar de 16% din respondenți. Și sondajele precedente, chiar făcute la comandă, arată cam aceleași date”. 

Lilia Carasciuc: „În RM este o situație de monopol în politică și monopolul lucrează pe alte reguli. Monopolul controlează toată piața și nu dă posibilitate pentru democrație, alternative. Această inițiativă este de a înlătura un monopol și a crea condiții pentru orice partid de alternativă”.

Sergiu Tofilat: „Miza acestui referendum legislativ pe care-l propunem să-l organizăm este una foarte mare. Dacă următoarele alegeri parlamentare se vor desfășura după sistemul mixt, tot acest dezmăț, se va prelungi încă pe 4 ani. Asta înseamnă că nici un bănuț din miliard nu se va întoarce, noi vom plăti în continuarea miliardul, nu vom pute scăpa de corupție și lucrul acesta suntem datori să-l oprim”.

Ștefan Gligor: Deputații nu au avut legitimitate să opereze modificări, precum este reforma sistemului electoral. Mesajul parlamentarilor europeni este unul simplu, ne pot ajuta cu ce pot, dar nici în caz nu o să vină în RM să devină cetățeni acestei țări și să corecteze lucrurile pe interior, ei pot să ne ajute, dar nu să ne înlocuiască”.

Stela Uțică: „Adresăm inițiativa tuturor cetățenilor cu drept de vot. Este un exercițiu absolut democratic, legal, care respect întocmai Constituția, pentru că este absolut constituțional ca noi să determinăm modalitatea în care ne alegem viitorii deputați și nu parlamentarii să decidă cum ei vor să fie aleși”.

Andrei Lutenco: „Această inițiativă este pentru lucruri bune, pe care le vrem. Vrem să câștige bunul simț, în sensul în care reformele majore se fac doar cu acceptul cetățenilor, doar într-un consens politic. Nu permite aventuri politice, reguli nepopulare, nenecesare, care i-au energie din societate și aduc rezultate doar pentru cei care le inițiază”.

Doina Secrieru

Share