O serie de întrevederi la Strasbourg! Ce mesaje a transmis Zinaida Greceanîi

O serie de întrevederi la Strasbourg! Ce mesaje a transmis Zinaida Greceanîi

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, se află la Strasbourg, unde participă la Conferința Europeană a speakerilor și unde are un șir de întrevederi bilaterale, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Maryvonne Blondin co-raportor al Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„Oficialii au discutat despre reforma justiției și necesitatea implementării reformei conform standardelor intonaționale. În timpul întrevederii a fost menționată necesitatea abordării atente a subiectului și includerea opiniei Comisiei de la Veneția în proiectul final”, se spune într-un comunicat.

Totodată, în cadrul întrevederii avute cu Linos-Alexandre Sicilianos, Președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Zinaida Greceanîi a menționat că, Republica Moldova își orientează eforturile în direcția îmbunătățirii sistemului de remedii naționale și implementarea Convenţiei europene a drepturilor omului.

Președintele Parlamentului a subliniat deschiderea Republicii Moldova pentru executarea integrală a hotărârilor CEDO și aplicării principiului subsidiarităţii. „Republica Moldova mereu a sprijinit şi va sprijini în continuare jurisprudenţa actuală a înaltei Curţi”, a menționat Zinaida Greceanîi.

„De asemenea, au fost abordate subiecte ce vizează  sporirea independenței și eficienţei sistemului judiciar, combaterea corupției și spălării banilor, lupta împotriva relelor tratamente și a impunității, măsurile de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, precum și îmbunătățirea condițiilor de detenție”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, speakerul Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere bilaterală cu Liliane Maury Pasquier, Președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Zinaida Greceanîi a exprimat aprecierea parteneriatului Republicii Moldova cu Consiliul Europei și APCE, precum și interesul cu care sunt urmărite constant evoluţiile din țara noastră. „Considerăm expertiza oferită de către structurile Consiliului Europei drept utilă şi indispensabilă în eforturile de avansare a reformelor interne”, a subliniat speakerul.

„De asemenea, Președintele forului legislativ a remarcat că autoritățile statului, inclusiv majoritatea parlamentară, depun eforturi în continuare pentru încheierea procedurii de monitorizare a țării noastre de către APCE și trecerea la alt nivel de interacțiune. Zinaida Greceanîi a apreciat, de asemenea, eforturile întreprinse de către APCE în vederea evaluării situației din Moldova urmare a crizei politice din iunie 2019 și elaborarea Raportului ”Funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova””, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Share