Moratoriu la angajare în sistemul public. CALM solicită explicații de la Guvern

Moratoriu la angajare în sistemul public. CALM solicită explicații de la Guvern

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, solicită de la Guvern și Premier clarificări cu privire la Hotărârea de Guvern cu privire la moratoriul la angajarea în sistemul public, care urmează a fi aprobată astăzi, transmite OFICIAL.

El spune că documentul vizează direct și indirect APL.

„În afară de faptul ca Ministerul Finanțelor recidivează din nou, a câta oară, prin a NU consulta în modul adecvat și real, subiecții vizați (în cazul dat APL/CALM), acest document generează anumite confuzii și contradicții în raport cu aplicabilitatea lui față de APL. Astfel, pe de o parte, în punctul 3 expres se prevede că în raport cu APL acest document este cu titlu de RECOMANDARE. Ceea ce este corect și așa trebuie să fie, 2. Luând în considerație cadrul constituțional și legal în vigoare din domeniul APL/autonomiei locale. Pe de altă parte, în punctul 8 se vorbește deja despre obligația tuturor conducătorilor de a executa această hotărâre de guvern în conformitate cu anexa 2 din acest document (anexa care se referă direct la APL). Ceea ce poate induce ideea că APL totuși sunt obligate să execute acest act și nu prea seamănă a recomandare. Astfel, este vorba de interpretare. Pe de o partea este evident că acest act este cu titlu de recomandare în raport cu APL. Însă, cum se întâmplă de obicei, deseori, organele statului/de control au o altă ”înțelegere” a termenului de recomandare și pot să scape din vedere punctul 3, dar să se bazeze pe punctul 8, insistând asupra obligativității acestui document și pentru APL. Deci, ca concluzie – un astfel de document NU poate fi obligatoriu pentru APL, care beneficiază de autonomie locală: instituțională, organizațională, funcțională și financiară!!! Conform prevederilor exprese a Constituției, Cartei Europene a Autonomiei Locale, Legii APL, etc….Plus, relațiile între Guvern și APL NU sunt de subordonare, dar se bazează pe principiile colaborării, transparenței și LEGALITĂȚII! (art. 6 din legea APL)”, spune Furdui.

Viorel Furdui spune că APL și așa se sufocă în condițiile unor sumedenii de atribuții ilegale pe care le dețin și lipsa de personal calificat în realizarea acestora.

„Aceasta indiferent de mărimea localității, urbane sau rurale – toți se confruntă cu aceeași problemă. Prin urmare, CEREM ca Guvernul/MinFin să vină cu clarificări la acest subiect și să elimine orice posibilitate de interpretare și/sau abuzuri ulterioare din partea organelor de control”, spune Furdui.

Cristina Parfeni

Share