Slusari: Această inițiativă unilaterală a executivului poate fi catalogată drept o continuare a politicilor de susținere a regimului separatist

Slusari: Această inițiativă unilaterală a executivului poate fi catalogată drept o continuare a politicilor de susținere a regimului separatist

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) cere ca Guvernul să excludă de pe ordinea de zi de astăzi proiectul de hotărâre privind prelungirea regimului actual de trecere a hotarului cu Ucraina prin Transnistria fără achitarea impozitelor de import și cu un control vamal superficial pentru mărfurile care urmează să rămână în Transnistria, informează OFICIAL.

”Considerăm că această inițiativă unilaterală a executivului poate fi catalogată drept o continuare a politicilor de susținere a regimului separatist și de tolerare a contrabandei. Vă atragem atenția că termenul de trecere la faza a doua, mai riguroasă a controlului vamal moldo-ucrainean a așa-ziselor importuri-exporturi din Transnistria a fost amânat mai multe ori în ultimii 5 ani. În realitate, importatorii nu achită nici un ban în Bugetul de Stat când aduc marfa prin segmentul estic, transnistrean în regiune. Vama și ANSA nu efectuează nici un control fizic, nu verifică riguros toate documentele și certificatele, dacă aceste documente corespund legislației RM și cerințelor europene. Nu există nici un mecanism eficient de control vamal care ar garanta că mai multe produse importate în raioanele din stânga Nistrului și neimpozitate, peste câteva ore nu vor fi înapoi pe partea dreaptă a Nistrului”, a declarat fruntașul Platformei DA, Alexandru Slusari, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, Platforma DA remarcă că partea ucraineană este dispusă să înăsprească controalele în punctele vamale comune la hotar cu Moldova pe segmentul transnistrean și sub aspectul tehnic nu există nici o problemă pentru trecerea în faza a doua de control.

”La moment lipsește doar voința politică a Chișinăului și nu înțelege de ce. Platforma DA menționează cu multă îngrijorare că această concesie care se propune față de regimul separatist se produce pe fundalul mai multor acțiuni ostile permanente din partea autorităților din Tiraspol”, a precizat fostul deputat.

În concluzie, el a spus: „Platforma DA a constatat că, în cinci luni după alegeri anticipate noua guvernare așa și nu a venit cu o viziune clară și abordare sistemică a problemei transnistrene în interesul național, fără multiple facilități pentru regiunea necontrolată, care aduc un prejudiciu enorm Republicii Moldova”.

Cristina Jicol

Share