Ministrul de Interne solicită ridicarea imunității lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor

Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, în cadrul unui briefing de presă, a cerut Procuraturii Generale – intentarea imediată a unei cauze penale privind uzurparea puterii în stat, dar și ridicarea imunității procesuale a cetățenilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, informează OFICIAL.

În acest fel, ministrul de Interne a comunicat despre o informație din partea autorităților elvețiene.

„MAI a intrat, prin mijloace specifice de investigație, în posesia scrisorii oficiale venite din partea autorităților elvețiene privind intenția de transmitere spontană a informației către autoritățile competente ale Republicii Moldova emisă de Procuratura 3 a cantonului Zürich cu privire la Plahotniuc Vladimir și alții. Potrivit Departamentului Federal de Justiție și Poliție al Elveției, autoritățile moldovenești urmau să confirme permiterea, în condiții solicitate de autoritățile elvețiene, a primirii informațiilor ce indicau suspiciune de spălare de bani deținute de Procuratura 3 a cantonului Zürich, termenul-limită pentru aceasta fiind 21 iunie 2019. Opinia publică trebuie să cunoască faptul că, scrisoarea autorităților elvețiene a fost transmisă prin intermediul ex-Procurorului General Harunjen – la Procuratura Anticorupție, procurorului Adriana Bețișor. Documentul a fost, însă, tăinuit de aceștia și instituțiile pe care le reprezentau în vederea obstrucționării oricăror anchete penale și internaționale împotriva oligarhului Plahotniuc”, a declarat Năstase.

În acest fel, ministrul s-a adresat Procuraturii Generale. „Solicit demararea imediată a unei anchete interne și penale în cadrul Procuraturii Generale, care să aibă drept subiect această tăinuire. Totodată, cer intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat de către fostul și actualul procuror general interimar, solicitarea de către aceștia a imunității procesuale a lui Plahotniuc, Șor și alții, dar și anunțarea acestora – în căutare internațională”, a mai adăugat Năstase.

„În lipsa unor reacții legale și prompte din partea Procuraturii, am decis alături de colegii mei din MAI – să demarăm toate acțiunile necesare pentru elucidarea cazului”, a declarat ministrul.

Totodată, ministrul Năstase a comunicat despre mai multe acțiuni cu privire la politicianul Vladimir Plahotniuc. „Îl vom aduce acasă, nici el nu cunoaște cât de curând se va întâmpla acest lucru. Structurile de securitate din Republica Moldova sunt foarte aproape de a-și finaliza noul sistem de proceduri, prin care își definesc ireversibil un nou beneficiar, acesta fiind cetățeanul Republicii Moldova, nimeni altcineva. Vom fi sprijiniți în toate cazurile transfrontaliere. După ce procurorii independenți ai Republicii Moldova vor face ceea ce trebuie de făcut, după ce toate procedurile legale vor fi respectate, după ce va fi dat în urmărire internațională, colegii mei din MAI vor duce la îndeplinire mandatul de aducere a lui Plahotniuc Vladimir în fața justiției ”, a conchis Năstase.

Mihaela Conovali

Share