În raionul Cahul a fost confirmat virusul pestei porcine africane

În raionul Cahul a fost confirmat virusul pestei porcine africane

La 18 iulie curent, Subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor Cahul (cu raza de acoperire și a raionului Vulcănești) a fost notificată despre cazul de îmbolnăvire a unor porci din satul Manta a raionului Cahul.

În urma investigațiilor clinice, epizootice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul prezumtiv de suspiciunii la pestă porcină africană. La 19 iulie, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența virusului pestei porcine africane, în probele prelevate de la porcii domestici dintr-o gospodării din localitatea menționată.

Astfel, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărărea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.

Tot în acest context, ANSA solicită cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova „deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”.

Mihaela Rotari

Share