Liliana Palihovici pledează pentru mai multă coeziune socială și implementarea Cartei Sociale Europene

Liliana Palihovici pledează pentru mai multă coeziune socială și implementarea Cartei Sociale Europene

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit ieri seminarul regional parlamentar cu genericul ”Promovarea drepturilor sociale în regiunea Parteneriatului Estic: focalizare pe Carta Socială Europeană”.

Acest eveniment reprezintă primul seminar cu privire la drepturile sociale în țările Parteneriatului Estic în cadrul căruia deputați și experți au făcut o trecere în revistă a situației actuale în domeniu, din perspectivă parlamentară, în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Seminarul are drept obiectiv identificarea căilor de îmbunătățire a implementării Cartei Sociale Europene (CSE) în țările Parteneriatului Estic.

Lucrările seminarului au fost deschise de către Vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici, care este și Șeful delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE; Președintele Comisiei afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, Valeriu Ghilețchi; Președintele Subcomisiei pentru Carta Socială Europeană, Tuur Elzinga și Viceministrul muncii, protecției sociale și familiei, Sergiu Sainciuc.

În mesajul de inaugurare a evenimentului, Liliana Palihovici a salutat prezența deputaților și experților europeni în Parlamentul Republicii Moldova, mulțumind Comisiei afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE și Subcomisiei pentru Carta Socială Europeană pentru decizia de a organiza acest seminar regional la Chișinău.

”Din multitudinea de rapoarte ale Consiliului Europei, putem remarca că practic toate țările din Parteneriatul Estic, fiind democrații în tranziție, au multe capitole la nivelul legislației naționale, care trebuie ajustate în conformitate cu prevederile Cartei Sociale Europene. În Acordul de Asociere pe care l-a semnat Republica Moldova există un capitol separat dedicat drepturilor sociale ale cetățenilor și lucrăm constant pentru a pune în aplicare toate prevederile asumate, în beneficiul cetățenilor. Republica Moldova va depune tot efortul necesar pentru a atinge un nivel de conformitate mai mare cu prevederile CSE”, a declarat Liliana Palihovici.

Vicepreședintele Parlamentului și-a exprimat speranța că participanții la seminar vor identifica cele mai bune practici europene, pentru a fi transpuse, ulterior, în legislația națională în țările Parteneriatului Estic.

Recomandările și concluziile experților europeni și a parlamentarilor din cele 5 țări ale Parteneriatului Estic au fost expuse în cadrul celor două sesiuni ale seminarului: drepturile sociale în legislație și în practică, precum și implementarea standardelor din domeniul drepturilor sociale – provocări și oportunități. Participanții la eveniment și-au împărtășit experiența de muncă din comisiile parlamentare naționale, care se ocupă de drepturile sociale, politici sociale și provocări la nivelul implementării lor.

 

Mihaela Rotari

Share