Legea cu privire la gazele naturale va fi modificată, în vederea consolidării securității în aprovizionarea țării cu gaze naturale

Legea cu privire la gazele naturale va fi modificată, în vederea consolidării securității în aprovizionarea țării cu gaze naturale

Legea cu privire la gazele naturale va fi modificată, în vederea consolidării securității în aprovizionarea țării cu gaze naturale. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, astăzi, raportul la proiectul de lege respectiv, acesta urmând să fie prezentat pentru examinare în plenul Parlamentului, transmite OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, proiectul a fost elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta asigură transpunerea în legislația națională a regulamentelor UE cu privire la integritatea și transparența pieței angro de energie și stabilirea unui cod al rețelei privind tarifele armonizate pentru transportul gazelor.

„În lege ar urma să fie stabilit clar că, Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice a statului, inclusiv a sectorului aprovizionării cu gaze naturale. De asemenea, în scopul excluderii abuzurilor și acțiunilor de manipulare de pe piața gazelor naturale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să fie învestită cu atribuții suplimentare în ceea ce privește realizarea investigațiilor și efectuarea controalelor, precum și în ceea ce privește sancționarea participanților care manifestă rea-credință. Documentul mai prevede stabilirea așa-numitelor tarife armonizate, urmând să fie instituite principiile de bază care să permită ANRE să dezvolte în Metodologia tarifară mecanismul respectiv”, se explică în comunicat.

Totodată, în proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni, având în vedere că Republica Moldova nu are infrastructură necesară de stocare.

„Un articol aparte este dedicat activității de trading. Potrivit proiectului, traderul este întreprinderea de gaze naturale care își desfășoară activitatea exclusiv pe piața angro a gazelor naturale, cu condiția deținerii licenței pentru desfășurarea activității de trading. Implementarea proiectului de modificare a Legii cu privire la gazele naturale va avea impact benefic inclusiv asupra consumatorilor finali de gaze naturale, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, consideră autorii inițiativei legislative”, se mai spune în nota informativă.

Doina Buruiană

Share