Dialogul moldo-irlandez va fi intensificat

Dialogul moldo-irlandez va fi intensificat

Delegația Comisiei Comune pentru Afaceri ale Uniunii Europene (UE) a Parlamentului Irlandei, în frunte cu președintele Comisiei Joe McHugh, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău, s-a întâlnit, cu un grup de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, din partea Legislativului au participat deputații Ion Groza, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană; Ion Şpac, membrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, președintele Grupului de prietenie Republica Moldova – Irlanda, membrii Grupului de prietenie Vitalie Jacot, Valentina Manic, Marina Morozova, Victor Spînu, Valeriu Muduc, precum și Galina Sajin, membră a Comisiei politică externă și integrare europeană, și Ana Oglindă, membră a Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

La întrevedere au fost discutate evoluțiile relațiilor de colaborare moldo-irlandeză, în special pe dimensiunea parlamentară.

Deputații au pledat pentru intensificarea dialogului parlamentar, inclusiv la nivelul conducerii instituțiilor legislative, al Comisiilor de specialitate și grupurilor de prietenie. Membrii celor două delegații s-au pronunțat pentru o interacțiune mai strânsă în cadrul organizațiilor interparlamentare.

De asemenea, s-a vorbit despre oportunitățile de intensificare a cooperării comercial-economice, investiționale și turistice.

În contextul eforturilor de susținere a comunității moldovenilor din Irlanda, oficialii au abordat chestiunile privind echivalarea actelor de studii și conversiunea permiselor de conducere – negocierile privind semnarea unui acord în acest sens sunt în desfășurare.

Au fost examinate și alte inițiative de consolidare a cadrului juridic bilateral și a raporturilor de colaborare în ansamblu.

Deputații au transmis delegației irlandeze mulțumiri pentru asistența tehnică importantă oferită țării noastre de către Irlanda, dar și pentru susținerea în lupta cu pandemia de COVID-19, iar mai recent – în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Cristina Gurez

 

Share