Jurnalist: Ucraina apreciază enorm ceea ce face Republica Moldova

Jurnalist: Ucraina apreciază enorm ceea ce face Republica Moldova

Din punct de vedere al Ucrainei, nu există un flux atât de mare de refugiați, în contextul în care au plecat din țară peste 2 mln., iar populația țării este de circa 40 mln. Declarația a fost făcută de jurnalista ucraineană Marianna Priseajniuk în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Jurnalista Mariana Priseajniuk a spus că, Ucraina apreciază enorm ceea ce face Republica Moldova pentru Ucraina.

„Considerăm că pentru Republica Moldova fluxul de refugiați este unul enorm, dar nu și unul enorm pentru întreaga Ucraina. Noi suntem circa 40 mln. cetățeni, doar 2 mln. au plecat spre alte țări. Opiniile ucrainenilor sunt că ei nu trebuie să plece din țară. Stăm, rezistăm, dar este război, unii au să apere copii, alții nu, este spațiul umanitar și alți oameni trebuie să plece pentru a-și asigura siguranța”, a spus jurnalista.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari a spus că s-a reușit primirea în țară a peste 100 mii de refugiați.

„Am construit această capacitate din mers și ne-a reușit cu ajutorul autorităților, voluntarilor, APL, oamenilor de rând. Acum avem peste 107 mii de refugiați. Ritmul este de 30 mii de refugiați pe zi, dar am asigurat un coridor verde pentru cei care vor să tranziteze țara. Mulți sunt primiți în familii, iar în centrele de plasament sunt în jur de 10 mii oameni, 9 din 10 sunt în familii și asta pune o presiune pe populație. Suntem în discuții cu ICNUR ca să fie implementat un mecanism de indemnizații pentru refugiați. Discutăm cum se va întâmpla asta, este vorba de eforturi internaționale. Noi oferim servicii de plasament, alimentație, igienă, avem peste 80 de centre acreditate. Am dezvoltat rapid acest Regulament. Am asigurat și condiții lejere de angajare în câmpul muncii a ucrainenilor”, a spus ministrul Spătari.

Membrul grupului de voluntari „Moldova for Peace”, Andrei Lutenco spune că scopul voluntarilor nu este de a înlocui serviciile statului, dar a ajuta acolo unde nu se reușește.

„Zi de zi, statul preia unele lucruri pe care le facem noi sau unele cazuri pe care le gestionăm. Statul se descurcă din ce în ce mai bine. Din prima zi am discutat cu deputați, miniștri și am coordonat activitatea. Erau la început probleme cu comunicarea, dar au fost eliminate. Este și un lucru firesc atunci când situația se schimbă de la zi la zi”, a spus voluntarul.

Cristina Parfeni

Share