ANRE: Continuă creșterea fără precedent a prețurilor pe piața internațională a produselor petroliere

ANRE: Continuă creșterea fără precedent a prețurilor pe piața internațională a produselor petroliere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) precizează că evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta. Doar în primele 8 zile ale lunii curente cotațiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină și 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată pe piața produselor petroliere. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în statele precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere, informează OFICIAL.

Totodată, în Republica Moldova mecanismul existent de reglementare de către stat a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei de tip standard atenuează salturile bruște și nu permite companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte și transparente. Acestea sunt influențate exclusiv de evoluțiile pe piața internațională, care sunt în afara controlului instituțiilor naționale de stat.

Corespunzător, pentru ziua de 10 martie 2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
Pentru benzina COR 95 – 26,68 lei/litru;
Pentru motorină – 25,02 lei/litru.

ANRE, în comun cu alte instituții de stat responsabile, monitorizează zilnic situația la capitolul importurilor curente a carburanților și stocurile existente în țară, astfel ca acestea să acopere necesitățile consumatorilor din Republica Moldova.

Cristina Gurez

Share