Gaburici: Alegerea vectorului european nu este o alegere contra Rusiei

Gaburici: Alegerea vectorului european nu este o alegere contra Rusiei

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut, în această dimineață, o întrevedere bilaterală cu omologul său rus Dmitri Medvedev, în oraşul Burabai, Republica Kazahstan, unde se desfăşoară Reuniunea Consiliului Șefilor de Guvern ai Comunităţii Statelor Independente (CSI). Pe agenda discuţiilor dintre cei doi premieri a figurat stadiul actual şi perspectivele relaţiilor bilaterale moldo-ruse, fiind accentuată necesitatea continuării unui dialog pragmatic cu Federaţia Rusă.

În cadrul întrevederii, părțile au convenit asupra reluării activității Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, care constituie o platformă bună de discuții între Republica Moldova și Federația Rusă pe toate domeniile. „Aceasta este cea mai potrivită platformă pentru abordarea constructivă și pragmatică a tuturor subiectelor de pe agenda bilaterală”, a menționat Premierul moldovean, Chiril Gaburici.

Șeful Executivului de la Chișinău a mulțumit omologului său rus pentru primii pași făcuți în reluarea exporturilor de produse agricole pentru unele companii din Republica Moldova. În context, Prim-ministrul Chiril Gaburici a pledat pentru dezvoltarea relațiilor constructive cu Federația Rusă.

„Alegerea vectorului european nu este o alegere contra Rusiei. Spațiile economice sunt compatibile, iar colaborarea în acest sens este benefică ambelor state”, a subliniat Premierul Chiril Gaburici.

La rândul său, Premierul rus Dmitri Medvedev şi-a exprimat acordul în vederea ameliorării relaţiilor comercial-economice, benefice pentru economiile celor două state. Mai mult, Dmitri Medvedev și-a exprimat disponibilitatea țării sale de a continua redeschiderea pieței ruse pentru produsele moldovenești. „Dialogul dintre țările noastre trebuie să continue într-o manieră constructivă”, a menționat Președintele Guvernului Federaţiei Ruse.

Alte subiecte abordate de către Chiril Gaburici și Dmitri Medvedev au vizat aspecte ale colaborării în domeniul energetic și cel social.

Prim-ministrul Chiril Gaburici se află într-o vizită de două zile în Republica Kazahstan, unde participă la Reuniunea Consiliului Șefilor de Guvern ai CSI.

Maria Roșca

Share