MDRC și PNUD au discutat despre domeniul planificării teritoriului și dezvoltării regionale
Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) împreună cu reprezentanții proiectului PNUD „ESCO Moldova – Transforming the market for Urban Energy Efficiency in Moldova by introducing Energy Service Companies” au identificat punctele comune de colaborare în domeniul planificării teritoriului și dezvoltării regionale. Oficialii au discutat în cadrul unei şedinţe de lucru, ieri la minister.
Elena Bejenaru, şef al Direcției generale arhitectură, construcții și locuințe a menționat în cadrul discuţiilor, principalele priorităţi în activitatea MDRC şi a vorbit despre legislația națională în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului.
În acelaşi context, Serghei Munteanu șeful Direcției arhitectură, proiectări, urbanism și amenajarea teritoriului a informat expertul despre modul de elaborare, avizare și aprobare a documentației de urbanism și amenajării teritoriului, prezentînd drept exemplu proiectele: „Planului de Amenajare a Teritoriului Național”, „Planul de Amenajare a Raionului Briceni” și fragmente din Planul urbanistic general (PUG) al or. Chișinău.
La rândul său, Timothy Crawshaw, consultant internațional din cadrul proiectului PNUD “ESCO Moldova – Transforming the market for Urban Energy Efficiency in Moldova by introducing Energy Service Companies” a mulțumit reprezentanților MDRC pentru dialogul efcient şi a spus că una din activitățile proiectului ESCO Moldova este orientată spre introducerea elementelor de dezvoltare ecologica/ “verde” a PUG-ului din Chișinău. În cadrul proiectului lansat vor fi identificate punctele slabe ale PUG-ului şi vor fi propuse activităţi de îmbunătățire a PAED-ul, precum şi elaborarea un plan de mobilizare a resurselor pentru implementarea prevederilor incluse în ambele documente.
Mihaela Rotari
Avem nevoie de schimbari la acest capitol. Orasele din Moldova sunt prost amenajate din toate punctele de vedere.
planul general al Chisinaului e un punct foarte vulnerabil, de prin 2007 el nu exista, iata si tie constructii neautorizate.
Asta suna a noi investitii, anoi apeducte, a noi canalizari, gazaficari, drumuri locale si etc, ca satele din RM sa arate altfel, si sa fie diminuata diferenta dintre Urban si Rural.