Fracțiunea Platforma „DA” propune un proiect de lege în susținerea produselor autohtone

Fracțiunea Platforma „DA” propune un proiect de lege în susținerea produselor autohtone

Fracțiunea Platformei „Demnitate și Adevăr” vine cu un proiect de lege în sprijinul producătorilor autohtoni și a businessului mijlociu, transmite OFICIAL. 

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului și Platformei „DA”, Alexandru Slusari, proiectul a fost inspirat de la un proiect similar propus cândva de Guvernul Filip, aprobat de acel Guvern și votat de Parlament în prima lectură.

„După asta nu a existat voință politică, dar interese meschine. Am avut multe consultări cu Asociațiile de producători. Proiectul șine de modificări la Legea nr. 231 cu privire la comerțul interior.

Evidențiez 3 aspecte importante:

Cu excepția perioadei acțiunilor activităților de marketing și publicitate solicitate de furnizori, mărimea reducerilor comerciale oferite de acesta comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare nu poate depăși 10% din prețul de vânzare a furnizorului.

Se stabilește că perioade de desfășurare a acțiunilor, activităților de marketing și publicitate nu poate depăși 60 de zile pe an/per produs.

Comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. Lista produselor alimentare ce se încadrează în prezentele prevederi se aprobă de Guvern și se actualizează semestrial cu o consultare prealabilă cu MADRM. Și Asociațiile de profil.

Ne propunem ca prim pas ca în rețelele de retailuri minimum 50% din produsele agroalimentare să fie autohtone. Norma va fi una temporară, timp de 2 ani în vederea echilibrării balanței de plată”, a spus Alexandru Slusari.

Cristina Parfeni

Share