Fost deputat, despre Legea „Magnitsky”: Nu vizează exclusiv cetățenii ruși implicați în spălările de bani, vizează..

Fost deputat, despre Legea „Magnitsky”: Nu vizează exclusiv cetățenii ruși implicați în spălările de bani, vizează..

Fostul vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, fost deputat, afirmă că Legea Magnitsky ar putea fi o prioritate a noului legislativ dacă ar exista voință politică, informează OFICIAL.

Igor Munteanu face unele precizări privind această lege și punctează că aceasta este un instrument de apărare a drepturilor omului.

„…inspirându-se la origine din legea adoptată încă în 2012, „Russia and Moldova Jackson Venik Repeal & S.Magnitsky Rule of Accountability Act of 2012, promulgată de B.Obama. În 2019, 26 deputați ai Blocului ACUM au susținut un proiect de lege Magnitsky, care urmărea să impună o serie de interdicții de viză și sancțiuni față de persoanele care se fac responsabil de comiterea unor abuzuri grave asupra drepturilor omului sau de acte de corupție majore. Proiectul nu a fost adoptat în 2019 din lipsa de voturi necesare, iar în 2020 a urmat un an lung de guvernare psrm-pd-shor, oferind ocrotire și pază hoților de bănci”.

De asemenea, Igor Munteanu a spus că de la sfârșitul anului 2020 se ridică un curent politic favorabil adoptării unei legi europene „Magnitsky” în Parlamentul European.

„După numeroase interacțiuni, am decis să rescriu în ianuarie 2021 proiectul de lege cu N.5, aducând în ordine 3 liste de persoane care pot fi sancționate ca urmare a abuzurilor comise contra drepturilor omului, corupției și pericolului de a avea acces la sistemul financiar – bancar al RM, apropiindu-l conceptual de proiectul aflat în procedură legislativă în Parlamentul European, sub răspunderea europarlamentarilor Radosław Sikorski, Petras Auštrevičius”.

Fostul deputat mai spune că ambele proiecte și cel înregistrat în Parlamentul RM, și cel promovat în Parlamentul European, nu vizează exclusiv cetățenii ruși implicați în spălările de bani legate de (laundromat) ori cei legați de „cazul Magnitsky”.

„…vizează un contingent de persoane mult mai larg, care include orice alte persoane care au comis abuzuri și crime grave, care săvârșesc infracțiuni ce atentează  la securitatea națională, inclusiv cea financiar-bancară, inclusiv din teritoriile ocupate, sub control secesionist. Anume această precizare sugerează că noul regim de sancțiuni ar putea fi o legislație cheie în vederea apărării libertăților și drepturilor cetățenești, supuse abuzurilor în aceste regiuni”.

Totodată, Munteanu a punctat că există astăzi în lume mai multă disponibilitate de a crea o nouă generație de instrumente de prevenire și sancționare a abuzurilor, legate de drepturile omului și actorii corupți pe plan global.

„Asta se vede de altfel și din impactul larg al legii Global Accountability Act, adoptat de Congresul SUA în 2016, urmat de acțiunile Departamentului Trezoreriei SUA (Office of Foreign Assets Control) și ale Departamentului de Stat din 2017/2018/2019, iar din 2019 și de efortul celor 3  grupuri politice din Parlamentul European (populari, liberali și socialiști) de a adopta o lege europeană Magnitsky”.

Doina Secrieru

Share