Fotbalistul Alexandru Gațcan și-a încheiat cariera de jucător
Unul dintre cei mai buni fotbaliști moldoveni, Alexandru Gațcan (37 ani) și-a încheiat cariera de jucător. Anunțul a fost făcut de Alexandru pe pagina sa de Facebook, transmite OFICIAL.
„Am avut o carieră destul de reușită timp de 20 de ani, cu emoții colosale jucând în Liga Campionilor, Liga Europei și pentru echipa națională a țării. Mereu m-am dedicat la maximum. Le mulțumesc fanilor că m-au susținut mereu, familiei că a fost alături de mine, dar a venit timpul să finisez cariera de jucător. Sper că voi rămâne în continuare în acest domeniu și voi putea ajuta atât fotbalul din Moldova, cât și cel din afara țării. În curând vreau să încerc să devin antrenor, dar sunt conștient ca este mult de lucru și de învățat. Visul meu este să devin antrenorul naționalei Moldovei”, a declarat Alexandru Gațcan pentru FMF.
În anii 2013, 2015, 2016 și 2017 a fost desemnat cel mai bun fotbalist al anului în Moldova. A jucat la formațiile Dumbrava Cojușna, Unisport-Auto Chișinău, iar ulterior cea mai mare parte a carierei a petrecut-o în Rusia la Spartak Moscova, Spartak Celeabinsk, FC Rostov sau Krâlia Sovetov Samara.
A fost decorat cu Ordinul Gloria Muncii în anul 2018.
Alexandru Gațcan a debutat în campionatul Moldovei la doar 16 ani, în divizia secundă la Dumbrava Cojușna, pentru care a marcat și un gol.
Antrenorul naționalei U16, Serghei Sîrbu, îl include în lotul pentru preliminariile Campionatului European al acestei categorii de vârstă din Bosnia și Herțegovina. A debutat în prima partidă de la acest turneu. La 6 martie 2000, la nici 16, a intrat pe teren în partida cu una din cele mai bune formații europene de juniori – Italia.
Este invitat apoi de antrenorul Ilie Carp la prima ediție a Cupei FMF. La 23 aprilie 2000 este titular în partida cu echipa similară a României, pe care moldovenii o câștigă cu Gațcan în lot.
În 2000 se transferă la Unisport-Auto Chișinău, echipă ce evolua în Divizia ”A”. La 23 august, în etapa a treia, în meciul de acasă cu Energetic Dubăsari, pierdut cu scorul de 1-3, în minutul 72 a intrat în teren, înlocuindu-l pe Vitalie Brăguță. Doar în returul sezonului, la 29 martie 2001, în partida cu Maiak Chirsova, a înscris și primul gol al său pentru Unisport-Auto.
Prinde lotul naționalei U17 din preliminariile Campionatului European din Israel, unde a avut o prestație bună. A jucat toate cele 240 de minute în meciurile cu Israel, scor 2-2, Germania, scor 1-3, și Armenia, scor 1-2. În iulie 2001 a jucat în două meciuri amicale cu Ucraina, reușind unicul gol al Moldovei în acea dublă (scor 0-0 și 1-2).
Este luat în vizorul antrenorului Ilie Carp, care îl invită sub culorile naționalei de juniori U19. La 20 noiembrie 2001, la Albano Laziale din Italia, în meciul Moldova – Portugalia, scor 0-2, în min 51, Alexandru Gațcan l-a schimbat pe Anatol Cojocaru, debutând la un turneu oficial pentru naționala U19.
La doar 19 ani, Alexandru Guzun – antrenorul naționalei U21 îl testează în amicalul de la Tel-Aviv cu Israel, terminat la egalitate, 0-0. În acel meci, tânărul mijlocaș i-a avut ca parteneri pe alți tineri carea aveau să devină fotbaliști cu renume, Serghei Pașcenco, Alexandru Epureanu, Andrei Corneencov și Anatol Doroș. Este convocat în continuare la naționala de tineret, unde joacă până în 2006, dar între timp, din 2005 este chemat și la naționala mare.
La 20 iulie 2004 este legitimat la Spartak Moscova, dar a evoluat doar la echipa a doua, unde a avut o prestație destul de bună, astfel fotbalistul de 20 de ani este trimis ca împrumut la Spartak Celyabinsk, unde a evoluat tot sezonul 2005. Aici a înscris de două ori.
La 15 martie 2006 prinde un contract la Rubin Kazan. A debutat în Tatarstan la 5 martie 2006 într-un meci de cupă cu Shinnik Yaroslavl, când a intrat pe teren în minutul 74.
Primul gol la Rubin l-a marcat în meciul de cupă din 12 aprilie 2006 cu CSKA Moscova, pierdut cu 1-4. La 29 octombrie înscrie și primul gol din Campionatul Rusiei, împotriva lui Torpedo Moscova.
Din august 2008 evoluează la FC Rostov. A debutat pe data de 19 al acelei luni în meciul cu Dinamo Barnaul, iar la 17 octombrie înscrie primul său gol noua echipă în duelul cu Mashuk Piatigorsk, scor 6-0.
Echipa lui Gațcan a promovat în prima divizie rusă şi la 14 martie 2008 a debutat în Premier Liga rusă la Permi, cu echipa locală Amkar. La 3 mai a marcat primul gol pentru FC Rostov în prima ligă. În minutul 85 al partidei cu Zenit, Veaceslav Malafeev a fost învins de Alexandru, care a stabilit scorul final, 2-1 pentru Rostov. În iulie 2010 a încasat primul cartonaş roşu pe prima scenă a fotbalului rus, în disputa cu Spartak Moscova, meci câştigat de Rostov cu 1-0.
Jucând la Rostov, a mai înscris formațiilor Kuban, Terek, Spartak Moscova, Amkar, Kr. Sovetov, Spartak Nalcik, CSKA, Anji, FC Ufa, Dinamo Moscova, Rotor, Zenit. A marcat un gol şi în victoria din sferturile de finală ale Cupei Rusiei 2014 cu Rotor 3-0. În semifinale din nou înscrie, de data aceasta celor de la Luch Energhia Vladivostok, în fața a circa 15.000 de spectatori. A fost un șut imparabil de la distanță. În meciul final, Rostov a întâlnit FC Krasnodar. După 0-0, la lotería loviturilor de la punctul cu var, a câștigat FC Rostov cu 6-5, iar Gațcan a ratat lovitura de la 11 metri, dar totuși a intrat în posesia acestui trofeu împreună cu echipa. În sezonul 2013-2014 a marcat un gol în partida cu Samara.
Este un fotbalist dur, de aceasta a adunat un număr impunător de cartonașe galbene, implicit și roșii
La 26 iulie 2016 a jucat în meciul pentru Supercupa Rusiei contra lui CSKA, meci pierdut de Rostov cu 1-3, după ce în minutele 61 și 63 au fost eliminați de pe teren Gațcan și Kanga.
Din 18 iulie 2015 este căpitanul formației din Rostov pe Don. La 31 iulie 2017 a depășit recordul prezențelor pentru clubul din Rostov al lui Mihail Osinov (în toate competiţiile) și a adunat în culorile FC Rostov 260 meciuri, după victoria cu 1-0 în fața celor de la Amkar Perm. La 25 noiembrie 2018 a jucat meciul cu numărul 300 la echipa de pe Don (în toate competițiile).
Ultima apariţie pe teren la FC Rostov a fost la 26 mai 2019 în partida cu Akhmat Groznâi, iar ultimul gol la această formaţie l-a marcat lui Spartak Moscova.
În 2019 pleacă de la Rostov la un alt club din prima divizie rusească, Krâlia Sovetov Samara. La 27 iulie îşi face debutul la formația din Samara în confruntarea cu FC Ufa, pierdută cu 1-2. În primăvara lui 2021 își anunță despărțirea de formația din Samara, chiar dacă a câștigat liga secundă și a reușit promovarea în eșalonul superior.
Jucând la Rubin și Rostov este chemat regulat la naționala Moldovei, unde a adunat 63 de selecții și a înscris 5 goluri Primul a fost cel din poarta multiplei campioane mondiale Italia la ea acasă. Au urmat și alte reușite cu Arabia Saudită în amicalul din 2014, golul superb în poarta georgienilor în meciul de la Tbilisi din 12 noiembrie 2016, golurile cu Kazahstan și San Marino. După ultima partidă din Liga Naţiunilor din 2018, cu Luxemburgul, Gaţcan a anunţat că se retrage de la echipa națională.
A primit premiul ”Inima galben-albastră”, oferită anual de fanii clubului din Rostov, în 2015. În 2016, FC Rostov se califică în grupele Champions League și Alexandru devine primul jucător moldovean care adună cele mai multe meciuri în această competiție. La finalul anului 2016, pentru prima dată, un fotbalist este recunoscut ca cel mai bun sportiv al orașului Chișinău, iar Revista VIP Magazin l-a desemnat ca “Omul Anului 2016” în sport.