Expert al Comisiei de la Veneția: ”Sunt multe lucruri pozitive”. Vezi la ce se referă!

Expert al Comisiei de la Veneția: ”Sunt multe lucruri pozitive”. Vezi la ce se referă!

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, venită la Chișinău pentru a discuta pe marginea proiectului de Lege cu privire la Procuratura. Ministerul Justiției a transmis documentul spre examinare Comisiei de la Veneția în noiembrie 2014, după ce a fost adaptat la Concepția de reformare a Procuraturii, adoptată de Parlament în vara anului trecut.

Oleg Efrim a făcut o scurtă prezentare a evoluției acestui proiect de lege, din 2013 până în prezent, și a explicat motivul pentru care s-a solicitat opinia Comisiei de la Veneția. Potrivit ministrului, Concepția de reformare a Procuraturii și proiectul Legii cu privire la procuratură au fost elaborate de un grup de lucru special creat din reprezentanți ai Ministerului Justiției, Procuraturii Generale și societății civile, pentru soluționarea problemelor identificate în activitatea Procuraturii, dar și în scopul implementării Strategiei de reformare a sectorului justiției. Ulterior, documentele au fost preluate de un grup de lucru parlamentar, care a promovat doar Concepția de reformare a Procuraturii. ”Din păcate, Proiectul de Lege privind Procuratura nu a fost supus dezbaterilor în Parmanetul trecut. Când a fost clar că documentul nu va fi înregistrat ca inițiativă legislativă, am decis să-l expediem spre examinare Comisiei de la Veneția din partea Guvernului, pentru a mișca înainte reforma Procuraturii, care este o prioritate nu doar pentru Ministerul Justiției, dar și pentru guvernare. Sperăm că opinia Comisiei va eficientiza munca grupului de lucru parlamentar și va urgenta adoptarea proiectului de Lege cu privire la Procuratură”, a adăugat ministrul Justiției.IMG_4073

Potrivit ministrului Oleg Efrim, în proiectul de lege s-a pus accent pe independența Procuraturii și scoaterea acesteia de sub influența politicului. ”Ne-am propus să începem schimbările chiar de la modul de numire a procurorului general. Potrivit proiectului, acesta ar urma să fie numit de președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, și nu de Parlament, cum este în prezent, și să aibă un singur mandat – de 7 ani. Totodată, documentul prevede stabilirea clară a competențelor Procuraturii și concentrarea activității procurorilor pe aspecte penale, micșorarea numărului de procurori ierarhic-superiori, consolidarea organelor de autoadministrare ale procurorilor etc.”, a mai spus Oleg Efrim.

Experții Comisiei de la Veneția au afirmat că au analizat proiectul de lege și că acesta corespunde standardelor internaționale. ”Am remarcat că la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de opiniile precedente ale Comisiei de la Veneția. Am rămas impresionați de raportul care a precedat proiectul de lege. Sunt foarte multe lucruri pozitive, acum este important ca Parlamentul să-l voteze”, a remarcat Andras Zs. Varga, membru al Comisiei de la Veneția din partea Ungariei, șeful delegației.

”Din practică știu că este foarte bine să modifici legislația, dar e mai greu să schimbi cultura din cadrul instituției, pentru că se depun eforturi considerabile din interior pentru a păstra vechile practici”, a spus Robert UHL, reprezentantul OSCE.

”Ne dorim să excludem reminiscențele sovietice din activitatea procurorilor și sperăm că actualul Parlament va avea suficientă voință, va da dovadă de consens și va vota proiectul de lege”, a spus ministrul Justiției.

Membrii Comisiei de la Veneția au declarat că vor veni cu un raport asupra proiectului de lege cu privire la Procuratură la ședința din luna martie.

Delegația Comisiei de la Veneția se va afla la Chișinău două zile. Oficialii europeni vor avea discuții cu procurorul general, fracțiunile parlamentare, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanții organizațiilor internaționale, dar și cei ai societății civile.

Mihaela Rotari

Share