Dorin Chirtoacă: „Tot ceea ce nu ne omoară, ne întărește”

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, ex-primar al mun. Chișinău, s-a referit la rezultatele pentru Primăria Chișinău, informează OFICIAL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Dorin Chirtoacă a scris că nu se poate vorbi despre o „Victorie” a lui Ceban, este altceva.

„1. Socialiștii, Dodon și Ceban au de fapt controlul asupra Primăriei Chișinău și CMC, încă din anul 2017, de când împreună cu Plahotniuc, ilegal m-au arestat și fără drept m-au suspendat din funcție, control consolidat în vara lui 2019.

  1. Ceban trebuia de fapt exclus din cursa electorala încă din turul I, pentru mita electorala de 1000 de Euro data în biserica din Cruzești, pentru sutele de panouri electorale nedeclarate, pentru banii enormi folosiți în campanie și din nou nedeclarați, pentru ocuparea ilegala a clădirii Muzeului Orașului, pentru campania electorala făcută pe bani publici, folosirea de resurse administrative etc. Organele electorale, CECEM și CEC au rămas toate mute la aceste încălcări de lege, or în democrație aceste lucruri sunt de nepermis, iar dacă sunt tolerate, duc la rezultate distorsionate și nedrepte.
  2. Participarea la dezbateri electorale: electoratul pro-european din Chișinău este unul care are cerințe. Există tradiția participării la dezbateri în acest sens. Până și moderatorii de televiziune se revoltau de ce nu se participa la dezbateri in turul I. Aceasta a dus la apatie, la neparticipare, pe dreapta. Pe stânga, știm că pe ei niciun fel de reguli nu îi interesează. Participarea doar în turul 2 la dezbateri, a fost cu întârziere și nu a dat rezultatul scontat, chiar dacă a funcționat susținerea venită de la toți ceilalți candidați: 70000 voturi + 40000 voturi, în total 110000 voturi pentru Andrei Năstase, față de 90000 voturi pentru Ceban, obținute în primul tur. Ca urmare însă a dezbaterilor pentru turul doi, pentru Ceban s-au mai mobilizat circa 30000 de voturi, pe fonul nerespectării regulilor de mai sus și tolerării abuzurilor din campanie, ceea ce a lipsit candidații de șanse egale”, a scris liberalul.

În concluzie, Dorin Chirtoacă a menționat că, PCRM, PSRM, PD, stânga în general tot timpul a fraudat alegerile din RM. „Îi putem bate însă, chiar și așa, prin implicare, competență, respect față regulile fie și nescrise ale democrației, prin respect față de cetățeni, bun simt și mobilizare, în acest sens, a tot și toate. În asemenea situație oamenii simt ca sunt fraudați de cei menționați, văd diferența, și decid să-și pună speranța în tine, pentru că ești corect și competent, de asta merg la vot. Votul este esența democrației, dar votul înseamnă speranță și speranța înseamnă vot, care nu poate fi obținut pe dreapta prin metodele practicate de totalitarii de stânga. Ceban a primit un rezultat de conjunctură, nimic mai mult, pe baza a ceea ce am descris mai sus. Dar tot ceea ce nu ne omoară, ne întărește!”, a conchis Chirtoacă.

Andriana Cheptine

Share