Dodon: Dacă Legea amnistiei ar fi fost votată de orice altă guvernare, a doua zi toate ambasadele, mass-media, ONG-uri ar fi cerut demisia conducerii

Dodon: Dacă Legea amnistiei ar fi fost votată de orice altă guvernare, a doua zi toate ambasadele, mass-media, ONG-uri ar fi cerut demisia conducerii

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), afirmă că, „dacă Legea Amnistiei ar fi fost regizată de orice altă guvernare decât PAS, a doua zi ar fi ridicat alarma toate ambasadele occidentale, toate mass-media hrănite din fonduri europene și americane, tot felul de ONG-uri, de la cele ecologiste până la LGBT-ul sorosist, iar electoratul de dreapta ar fi cerut în mod ultimativ demisia Parlamentului, a Guvernului și a Președintelui”.

„Așa ar fi fost și voi știți bine asta. Numai că Legea Amnistiei a fost promovată de PAS și promulgată de Maia Sandu. De aceea ambasadele păstrează tăcerea strategică, mass-media întreținute de străini discută numai despre așa-zisul război hibrid, ONG-urile se pregătesc intens pentru parada gay-ilor, iar electoratul de dreapta se gândește cum să „salveze” din nou Moldova la alegerile din toamnă.

Dar în pofida tăcerii lașe a celor care trebuiau să reacționeze, urmările Legii Amnistiei vor fi grave pentru Guvernarea PAS. La mijloc se întrevede o schema clară de parteneriat între politic și lumea criminală. Imediat ce au venit la guvernare, una dintre primele preocupări a celor din PAS a fost să promoveze schema cu amnistierea criminalilor. Înseamnă că a existat un interes serios și organele abilitate vor trebui să dezvăluie cine, care deputați și alți demnitari, de ce, pentru ce și când s-au îndatorat să utilizeze structurile statale și să elaboreze legi pentru eliberarea deținuților cu dosare penale pe omor.

Societatea vede lucrurile astfel: s-a realizat eliberarea criminalilor deosebit de periculoși, condamnati la detenție pe viață, și această eliberare a fost organizată de guvernarea PAS, sub pretextul amnistiei”, a declarat politicianul.

Potrivit socialistului, „președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că fracțiunea lor a promovat amendamentele la Legea Amnistiei pentru că a existat un „abuz de încredere” din partea unui anumit deputat PAS. Să înțelegem că și în alte privințe, cu privire la alte legi, promovate de alți deputați corupți și cu interese obscure, putea fi abuz de încredere, iar fracțiunea PAS vota orbește? Câte alte legi cu interese financiare ascunse, similare Legii Amnistiei, au fost votate în cei patru ani ai Guvernării PAS?”.

„Voi fi de acord cu liderii politici și de opinie, cu analiștii, juriștii și foștii procurori, care cer o anchetă imediată pe marginea Legii Amnistiei, cu intentarea dosarelor penale tuturor celor implicați în schema eliberării deținuților deosebit de periculoși. Dacă se adeverește că unii factori de decizie au fost informați despre riscurile pe care le comportă această lege și ei au neglijat alerta, venită de la SIS sau de la alte structure de drept, noi trebuie să cunoaștem public numele acestor demnitari.

În mod normal, într-un stat cu adevărat democrat și de drept, ar fi urmat demisii, anchete ale Procuraturii și ale CNA-ului, cădere de Guvern și alegeri parlamentare anticipate, pentru a fi măturați de la putere cei care votează legile statului în baza „abuzului de încredere” sau în complicitate cu lumea interlopă. Însă statului Republica Moldova de azi nu este nici democrat, nici de drept. Iar cei din PAS se acoperă unii pe alții. Dar eu vreau să-i asigur pe cei de la guvernare că, încercând să șteargă urmele și să camufleze realitatea, ei vor comite și mai multe abuzuri și infracțiuni, iar pedeapsa care va veni după alegerile parlamentare va fi și mai dură”, a conchis liderul PSRM.

Share