
GRT a pierdut procesul cu Consiliul Audiovizualului
Consiliul Audiovizualului (CA) a obținut câștig de cauză într-un proces de judecată față de postul „TV-Găgăuzia”, parte a furnizorului public regional GRT, care a solicitat anularea unei decizii din august 2024, prin care a fost sancționat cu o amendă de 30 000 de lei pentru încălcarea repetată a prevederilor legale referitoare la informarea corectă. Acestea sunt stipulate în art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA).
În urma controlului efectuat de CA, au fost identificate multiple abateri de la reglementările audiovizuale. Printre acestea se numără:
- Nu s-a făcut o distincție clară între fapte și opinii, prezentarea fiind subiectivă și favorizând conducerea regiunii găgăuze, în buletinul de știri din 3 iunie 2024;
- Moderatoarea a manifestat lipsă de imparțialitate, promovând o imagine negativă a autorităților centrale, precum și narațiunea „lichidării Găgăuziei” în emisiunea „Большая игра” din 3 iunie 2024;
- Invitatul a adus acuzații la adresa autorităților centrale, fără ca moderatoarea să intervină pentru a echilibra discuția în emisiunea „Диалог в студии” din 5 iunie 2024;
- Trei invitați au fost prezentați drept activiști civici, fără a se menționa apartenența lor politică, ceea ce contravine CSMA, în emisiunea „Общественный интерес” din 6 iunie 2024.
Analiza generală a conținutului monitorizat a evidențiat influențe politice asupra politicii editoriale a GRT, cu o abordare unilaterală și insuficient documentată a subiectelor legate de relația dintre autoritățile locale și cele centrale. De asemenea, CA a primit o petiție din partea Asociației Presei Independente, solicitând sancționarea GRT pentru răspândirea de informații false în emisiunea „Большая игра” din 17 iunie 2024. În cadrul acesteia, s-au reiterat afirmații privind presupusa „lichidare a autonomiei Găgăuziei”, incluzând mesaje ce ar putea induce în eroare publicul, cum ar fi: „lichidarea judecătoriei Vulcănești”, „falsificarea alegerilor” și „orice mesaj poate fi considerat trădare de patrie”.
Potrivit art. 13 alin. (1) lit. b) din CSMA, furnizorii de servicii media trebuie să asigure o informare corectă și imparțială, iar informațiile prezentate trebuie să fie verificate și prezentate cu bună-credință. În plus, conform art. 13 alin. (6) lit. a) din CSMA, în cadrul programelor de știri și dezbateri de interes public, trebuie respectate cerințele de imparțialitate și echilibru, oferind posibilitatea formării libere a opiniilor prin prezentarea punctelor de vedere opuse.
Amintim că, în ședința din 02 aprilie curent, Consiliul Audiovizualului a dispus inițierea unui control privind asigurarea pluralismului în cadrul programelor audiovizuale de dezbateri și informare de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, difuzate în orele de maximă audiență de seară. Subiecții controlului au fost selectați după criteriul statutului de posturi publice, „Moldova 1” și „TV-Găgăuzia” (GRT), precum și cel al audienței, fiind selectați primii 3 furnizori din clasament: „Cinema 1”, „Jurnal TV” și „Exclusiv TV” (conform datelor de audiență pentru tr. IV, 2024).