Directorul FES Moldova: Pre-vettingul este decredibilizat de înșiși unii membri ai comisiei de pre-vetting și modul în care este realizat

Directorul FES Moldova: Pre-vettingul este decredibilizat de înșiși unii membri ai comisiei de pre-vetting și modul în care este realizat

Ana Mihailov, director al Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Moldova, afirmă că „pre-vettingul este decredibilizat de înșiși unii membri ai comisiei de pre-vetting și modul în care este realizat. Poate ideea a fost buna, conceptul însă și modul de implementare a întregului proces lasă un gust amar”.

Ea a spus, în contextul investigației apărute ieri cu privire la integritatea președintelui Comisiei Pre-Vetting, a declarat: „Impresia care mi s-a creat de la lansarea acestui proces și până în prezent, din interviurile cu judecătorii pe care le-am urmărit, este că mai curând se încearcă de a nu admite în CSM judecători tineri, profesioniști și integri, dar mai ales judecători vocali, care au o poziție critică vizavi de unele abordări în reforma justiției”.

„Dublele standarde aplicate de comisie sunt pe față (cazul Iulian Munteanu vs cazul Ion Chirtoacă și Marina Rusu). Milioanele dăruite de socri unuia nu trezesc nicio suspiciune (nici nu mai pomenesc de schemele de corupție în care fusese implicat candidatul și dosarul său penal), pe când banii câștigați la negru de către părinți care se spetesc în Italia ridica mari dubii de integritate, de parca aceasta nu ar fi fost o practică în cazul a mai tuturor moldovenilor nevoiți să plece în țări străine la muncă.

Unii membri ai comisiei sunt de-a dreptul deranjați de activismul civic al judecătorilor, încercând să inducă ideea că aparițiile pe rețelele sociale în proiecte de educație și sub formă de luări de poziție în cadrul asociațiilor profesionale ale judecătorilor, ar fi incompatibile cu activitatea de judecător. Chiar dacă judecătoarea Marina Rusu vorbește în materialele sale video despre violența domestică, încercând să sensibilizeze femeile în privința acestui flagel din societatea noastră. Judecătoarea, în timpul său liber, mai merge prin școli ca sa le vorbească elevilor despre statul de drept și noțiuni juridice pe înțelesul copiilor. Se pare că și această activitate este contestată de către unii membri ai comisiei. Chiar și faptul că judecătoarea face un masterat în psihologie pare a fi deranjant pentru unii membri ai comisiei, care (culmea!) îi sugerează judecătoarei că mai bine ar face un masterat în drept. Vă îndemn să priviți acel interviu. Eu m-am uitat recent și recunosc că îmi crăpa literalmente capul, urmărindu-l. Lucrurile sunt atât de evidente ce urmărește comisia!

Paniș despre care a vorbit și procurorul în demisie, Victoria Furtună, este un alt caz care trezește mari semne de întrebare. De la nepromovarea lui până la plafonul de vârstă și nepromovarea de către acesta a pre-vetting-ului, n-au fost aduse probe concludente privind lipsa integrității lui. Probe nu au fost aduse nici in cazul judecătoarei Sănduța. Eu una mă simt manipulată de generalizările lansate în spațiul public care nu sunt susținute de evidențe ale coruptibilității lor!”, a relatat șefa FES Moldova.

Totodată, Ana Mihalov a concluzionat: „Întrebarea, care rămâne valabilă, este de cine totuși vrea să scape comisia pre-vetting – de judecători corupți sau de judecători incomozi, curajoși, activi, cu o poziție civică și viziune asupra proceselor reformatoare din justiției? Până la proba contrarie, înclin să cred că e ultima”.

Share