Deputații Ina Coșeru și Radu Marian au îndemnat parlamentarii din țările UE să ofere sprijin în continuare Republicii Moldova pentru a accelera rapid în negocierile de aderare

Deputații Ina Coșeru și Radu Marian au îndemnat parlamentarii din țările UE să ofere sprijin în continuare Republicii Moldova pentru a accelera rapid în negocierile de aderare

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, și președintele Comisiei economie, buget și finanțe au participat la Reuniunea Președinților Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare ale parlamentelor din UE (COSAC).

Evenimentul a reunit deputați din toate statele membre ale Uniunii Europene, care au discutat despre programul și prioritățile Președinției ungare a Consiliului UE, precum și stadiul actual al politicii de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest și în Europa de Est.

„Exprimăm recunoștință tuturor țărilor europene pentru susținerea Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, în combaterea dezinformării, în contextul în care, în luna octombrie a acestui an, Republica Moldova va desfășura referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană”, a accentuat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru.

„Am îndemnat ca suportul țărilor Uniunii Europene pentru Republica Moldova să continue pentru a accelera rapid în toate capitolele de negocieri. Avem nevoie de acces cât mai rapid la fondurile de preaderare, că să putem avea mai multe posibilități să investim în dezvoltarea țării. Aceste întruniri, la care participă decidenți din toate parlamentele din țările UE, sunt o ocazie bună să consolidăm imaginea Republicii Moldova în afară. Iar aceasta ne ajută, în schimb, să primim suport politic și financiar ca să dezvoltăm țara noastră”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

La fel, în marja evenimentului, deputații moldoveni au avut întrevederi bilaterale cu oficiali și omologi din cadrul Consiliului Național al Republicii Slovenia, Senatului Republicii Franceze, Parlamentului Croației, Senatului Regatului Țărilor de Jos și Bundesratului Austriei. Oficialii au discutat despre oportunitățile de intensificare a colaborării interparlamentare pe domenii-cheie.

COSAC reprezintă un forum înființat în 1989, pentru cooperare, schimb de informație și bune practici dintre parlamentele naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European. Obiectivul COSAC este de a facilita discuțiile dintre deputații din parlamentele naționale și europarlamentari cu privire la aspectele practice ale controlului parlamentar al afacerilor europene.

Reuniunile Președinților Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare ale parlamentelor din Uniunea Europeană sunt organizate semestrial.

Share