Deputații – în ședință. Ce au decis cu privire la Procurorul General

UPDATE 15.50: Deputații Blocului ACUM și cei din PSRM au adoptat, acum câteva minute, o hotărâre prin care a constatat că, Eduard Harunjen nu ar fi fost „eligibil” pentru a prelua șefia PG.

De menționat că, prin aceeași hotărâre, Parlamentul a decis să transmită șefului statului recomandarea de a emite în privința lui Eduard Harunjen un decret „privind constatarea încetării raporturilor de serviciu”.

Proiectul de hotărâre a fost susținut cu 56 de voturi.

UPDATE 14.25: Potrivit Președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, care prezintă proiectul de la tribuna Parlamentului, Eduard Harunjen, nu putea fi admis la concursul pentru funcția de Procuror General, și, cu atât mai mult, nu putea fi numit în funcția de Procuror General.

Astfel, s-a propus deputaților să constate că Eduard Harunjen nu întrunea condiția prevăzută la art. 17 alin. (1) lit. e) din Legea cu privire la Procuratură pentru a candida la funcția de Procuror General, întrucât timp de 9 luni, înainte de concurs, a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de Procuror General interimar.

Totodată, Parlamentul va recomanda Președintelui Republicii Moldova, în temeiul art. 57 alin (1) și alin. (3) din Legea cu privire la Procuratură, să emită decretul privind constatarea încetării raporturilor de serviciu în circumstanțe ce nu depind de voința părților în privința Procurorului general al Republicii Moldova Eduard Harunjen în legătură cu încălcarea condiției prevăzute la art. 17 alin (1) lit. e) din legea cu privire la Procuratură.

De asemenea, Parlamentul va remite Consiliului Superior al Procurorilor prezenta hotărâre.

UPDATE 14.20: Potrivit proiectului de hotărâre, s-a constat că, anterior, Eduard Harunjen nu era eligibil pentru a deveni Procuror General din motiv că timp de 9 luni, înainte de a deveni Procuror General, a deținut calitatea membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de Procuror general interimar, fapt care încalcă condițiile prevăzute la art. 7 din alin. (1) lit. (e) din Legea cu privire la Procuratură.

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova, s-au întrunit în ședință.

După cum informează OFICIAL, pe ordinea de zi este doar un singur subiect.

Astfel, deputații discută proiectul de hotărâre cu privire la constatarea neîntrunirii condițiilor de numire în funcția de Procuror General a lui Eduard Harunjen.

Știrea se actualizează…

Andriana Cheptine

Share