Deputat: Suntem un stat prea mic pentru a putea intra în anumite organizații militare

Deputat: Suntem un stat prea mic pentru a putea intra în anumite organizații militare

Socialiștii își propun să definească la modul concret noțiunea de „neutralitate” în Constituția Republicii Moldova. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) menționează că noțiunea de „neutralitate” este punctul comun care poate duce la o masă de discuții actorii politici. Despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova s-a discutat la dezbaterile publice organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Adrian Lebedinschi, spune că Republica Moldova are nevoie de neutralitate permanentă.

„Sarcina de bază a Parlamentului este de a interpreta legi și avem o mulțime de acte normative și legi ce pot dezvolta sensul anumitor noțiuni. Nimeni nu a intervenit la noțiunea de „neutralitate”, iar Constituția spune că ea poate fi temporară. Noi vrem să intervenim și la modul concret să definim această noțiune. Suntem un stat prea mic pentru a putea intra în anumite organizații militare. Trebuie să avem o armată bine funcțională. Avem necesitatea de neutralitate permanentă. Suntem cointeresați să avem un echilibru în societate. Am ajuns la momentul când trebuie să ne unim împreună forțele pentru ca nu cumva cineva să o ia razna. Riscul există pentru fiecare cetățean”, a spus Adrian Lebedinschi.

Deputatul PAS, Adrian Baluțel, spune că subiectul de neutralitate este susținut unanim de toate culorile politice.

„Acest statut ne-a permis să stăm departe de anumite confruntări geopolitice, să declarăm că nu luăm parte la anumite escaladări în alte regiuni și acest lucru ne-a permis să construim acel echilibru în societate, care este fragmentată. Neutralitatea este punctul care ne duce la o masă de discuții. Statutul de neutralitate este prescris în Constituție.

Am văzut cum țările din Uniunea Europeană și-au manifestat poziția de înțelegere față de statutul nostru, inclusiv la alinierea sau nu a unor sancțiuni. Moldova este neutră și așa va rămâne în continuare. Proiectul de lege propus de socialiști trebuie discutat”, a spus Adrian Baluțel.

Cristina Parfeni

Share