Boris Foca s-a adresat guvernării: Partidul nostru e gata să vă ajute

Boris Foca s-a adresat guvernării: Partidul nostru e gata să vă ajute

Președintele interimar al Partidului „Pro Moldova”, Boris Foca a venit cu mai multe propuneri privind soluționarea problemelor ce afectează economia Republicii Moldova, informează OFICIAL.

„Scopul nostru, a Partidului „Pro Moldova” este de a fi parte componentă și de a aduce o mână de ajutor pentru a putea trece de aceste timpuri dificile. Noi suntem gata să ne implicăm alături de guvernare pentru că avem foarte multă experiență și persoane competente în partid”, a declarat Boris Foca, în cadrul unui live pe Facebook.

Astfel, în cadrul discuției el a evidențiat cele mai importante probleme economice din țara noastră.

Problema carburanților
„Colegii de la guvernare din România au luat imediat act de ceea ce se întâmplă pe piața carburanților, au sesizat instituțiile abilitate ca să poată clarifica din care motiv s-a întâmplat această situație. Noi am avut o replică a doamnei Prim-ministru, Natalia Gavrilița, care a spus că ei vor interveni cu mai multe programe pentru transportatori și agricultori. Mi se pare corect și logic dacă chiar astăzi, într-o conferință de presă, guvernarea anunța aceste programe. Sunteți în pană de idei, partidul nostru este gata să vină cu aceste programe ca să nu afecteze și mai mult această problemă. Suntem gata să vă ajutăm. Nu avem nevoie de salarii ca să facem acest lucru, vă întindem o mână de ajutor pentru că de asta are nevoie RM. Ceea ce vă spunem noi se bazează pe discuții în teren, cu oameni simpli”, a spus Foca.

Importul și exportul
„Este important mai întâi de toate din partea guvernării să încurajați producătorii autohtoni. Faceți niște programe despre care tot vorbiți, dar nu le aveți. Dacă nu – venim noi să vă ajutăm. Producătorii autohtoni trebuie să fie unul dintre pilonii de bază pe care se ține economia în această perioadă. Vreau să luați în considerare că în următoarea perioada trebuie de pus foarte mare accent pe producția autohtonă”, a precizat Foca.

La final, el a spus că la ultima ședință a Parlamentului au fost aprobate pe segmentul economiei două lucruri:

„Simplificarea procedurii de contragarantare a creditelor – într-un fel ei ne încurajează să luăm credite, atunci când ele s-au scumpit. Poate ne ajutați cu achitarea dobânzilor la bancă și într-o perioadă de criză am putea să accesăm credite doar că să nu avem acea dobândă.
Creșterea salariilor – sună foarte bine, dar să atragem atenția că creșterea salariului este în segmentul real al economiei, la întreprinderile private. Într-un fel – statul, într-o perioadă de incertitudine ne impune să achităm mai mult angajaților, bineînțeles că și impozitele la stat vor fi mai mari. Suntem pentru aceste măsuri, doar că trebuie să avem și o pătură de bază. Suntem gata să majorăm salariile, doar că ajutați-ne cu menținerea vânzărilor, cu accesul la piețele externe. Scopul Guvernului este să dezvoltăm economia sau este ca să închidem cât mai multe companii?”.
Totodată, Boris Foca speră ca măcar câteva dintre propunerile făcute să fie auzite de guvernare.

„Ceea ce ne dorim noi este să avem o economie dezvoltată și să facem față provocărilor care sunt și să punem umărul cu experiența, pentru a da o dezvoltare durabilă Republicii Moldova”, a conchis el.

Cristina Jicol

Share