Declarațiile lui Dodon, Chicu și Greceanîi – de Ziua Constituției

Declarațiile lui Dodon, Chicu și Greceanîi – de Ziua Constituției

Cu ocazia celei de-a 26-a aniversare a Constituției Republicii Moldova, conducerea țării a venit cu mesaje, informează OFICIAL.

Șeful statului, Igor Dodon, a spus că data de 29 iulie este una memorabilă în istoria modernă a statului nostru. „În această zi, în anul 1994, a fost adoptată Constituția Republicii Moldova – principala lege care este la temelia statului nostru moldovenesc, garantând cetățenilor drepturile și libertățile fundamentale, determinând principiile statului de drept, suveranitatea lui și dezvoltarea democratică, consolidând pacea civilă și armonia socială”, a precizat oficialul.

În același timp, el declară că a onora Constituția țării înseamnă a fi patriot. „Patriotismul și responsabilitatea civică încep cu familia, cu grija pentru cei dragi, pentru rude și prieteni, pentru conaționali, pentru baștină, pentru țara ta. Este foarte important să cultivăm această înțelegere și atitudine la generația tânără. Iar realizând acest obiectiv, vom putea avea încredere în viitor, vom putea dezvolta constant Republica Moldova, economia ei națională, implementând proiecte necesare de dezvoltare socială și asigurând cetățenilor un trăi decent bazat pe respectarea drepturilor omului. Legea Supremă este rodul muncii unor personalități marcante ale neamului nostru. În acest context festiv, în numele întregului popor, exprim sentimente de prețuire și gratitudine celor care au redactat, dezbătut și votat Legea fundamentală ca simbol și atribut principal al statalității, suveranității și independenței – punct de pornire și de referință pentru cadrul normativ național”, a declarat Igor Dodon.

La rândul său, Premierul Ion Chicu a spus că este ziua în care sărbătorim nu doar Legea supremă, dar și tot ce am obținut odată cu adoptarea ei – statul de drept, democrația și libertatea: „Momentul adoptării a fost un experiment revoluționar în democrația țării noastre și a generat idei, speranțe și oportunități pentru oameni. Constituția reflectă valorile pe care noi le prețuim ca popor și idealurile spre care aspirăm ca societate, garantează pluralismul de idei și protejează drepturile și libertățile omului. Atâta timp cât există Constituția putem fi protejați de experimente politice asupra statului și oamenilor”.

Chicu mai spune că, în calitate de Prim-ministru, va urmări în continuare respectarea Legii fundamentale și buna funcționare a autorităților publice. „Guvernul va continua să implementeze reformele necesare pentru construirea unui viitor democratic, pentru îmbunătățirea nivelului de trai și sporirea bunăstării oamenilor”, a susținut Ion Chicu.

De cealaltă parte, Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a comunicat că trebuie să ne întrebăm, fiecare pe sine însuși – „ce am făcut eu pentru stat?” – și, mână de mână, punând interesele comune în fața celor personale, să construim împreună acest stat prosper. „Noi, Parlamentul țării, în virtutea competențelor noastre, vom depune toate eforturile și vom oferi tot sprijinul necesar pentru a atinge acest scop. Totodată, în această zi de semnificație majoră, aș vrea să subliniez că sunt inacceptabile ingerințele politice în procesele constituționale. Este primordială interpretarea corectă și obiectivă a Constituției și a cadrului legislativ în ansamblu, încât statul, justiția să se bucure de încrederea deplină din partea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Un rol decisiv în acest proces îl are controlul constituțional, exercitat de Curtea Constituțională, care, întâi de toate, este datoare să respecte Constituția și să oblige să facă același lucru pe toți ceilalți”, a susținut Zinaida Greceanîi.

Mihaela Conovali

Share