Declarație: „Dodon ar vrea să conducă cum o fac acești 2 președinți… mai are mult până la ei”

Declarație: „Dodon ar vrea să conducă cum o fac acești 2 președinți… mai are mult până la ei”

Jurnalistul și analistul, Anatolie Golea, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă s-a referit la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate, dar și la rolul șefului statului în luarea deciziilor.

„Toată lumea cunoaște că președintele Igor Dodon îi are în calitate de exemplu, de mentori pe președintele Vladimir Putin și pe Alexandr Lukașenko. Președintele Republicii Moldova ar vrea să conducă în același mod autoritar cum o fac acești doi președinți. Deocamdată, cred că mai are mult până la ei, dar tinde s-o facă. După cele întâmplate cu demisia guvernului și formarea unui guvern nou, cu preluarea Primăriei Chișinăului de către Partidul Socialiștilor, preluarea mai multor instituții, inclusiv așa-zise instituții de forță, cum ar fi SIS-ul, CNA-ul ș.a., președintele vrea să conducă într-un mod autoritar. Și, trebuie să recunoaștem, acest lucru place multor concetățeni de-ai noștri, care vor o mână dură, vor să fie regulă și ordine în țară. Unii chiar îl elogiază și pe Stalin, în acest sens”, a declarat Golea.

Am observat că, de această dată, spre deosebire de alte cazuri, când a fost reînnoită componența Consiliului Suprem de Securitate, președintele nu a dat publicității decretele, cum o face de obicei, decretele despre numirea noilor membri. Iar această ultimă ședință a Consiliului Suprem de Securitate a avut loc în componență nouă.  Am observat că membru al consiliului este dl Alexandru Jizdan, fostul ministru de interne. Președintele a declarat că din cele peste 10 mii de interceptări partea leului este a Ministerului de Interne. Și aș fi vrut să aflu dacă președintele l-a întrebat pe fostul ministru de interne, dacă l-a întrebat ce s-a întâmplat, cum se întâmplă? Pentru că fostul ministru de interne a devenit președintele Comisiei de securitate și ordine publică, este responsabil de ordine în țară, nu? Și este și vicepreședinte al Partidului Democrat. De fapt, încă o dată este demonstrat că există alianța celor două partide, PSRM și PD. Și cei de la PSRM, și președintele, care este liderul neformal al acestui partid, ar trebui să-și adreseze unele întrebări sau să le adreseze colegilor din PD: „V-ați reformat? V-ați curățat? V-ați presărat cenușă pe unde se presară?” Pentru că aceste interceptări au fost făcute, sunt sigur, nu fără știrea ministrului. Nu din capul lor au făcut acei ofițeri, chiar dacă unora, am înțeles, le-au fost intentate dosare penale. Apar întrebări!”, a conchis jurnalistul.

Doina Secrieru

Share