Cui se datorează victoria lui Andrei Năstase?! Un politolog oferă detalii…

Politologul Dionis Cenușa, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, a analizat victoria liderului Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, la primăria municipiului Chișinău, informează Oficial.

„Victoria lui Andrei Năstase reprezintă un eveniment important pentru forțele pro-UE din opoziția extra-parlamentară și un semnal pozitiv pentru electorat înainte de alegerile parlamentare de la finele lui 2018. Conform așteptărilor participarea în turul 2 a fost puțin mai numeroasă, dar numai cu aprox. 21 mii de voturi comparativ cu primul tur (circa 246 mii față de peste 225 mii). Așadar, în realitate, Andrei Năstase și Ion Ceban mai degrabă au împărțit voturile celor care au participat în primul tur decât au mobilizat categorii largi și noi de votanți. Astfel, cota participării în turul 2 a fost de 39,2% sau cu circa 4% mai mult decât în primul tur – 35.53%”, a precizat el.

Prin urmare, Cenușa a vorbit despre voturile candidaților la primăria municipiului.

„Socialistul Ion Ceban a primit cu 25.213 mai multe voturi decât în primul tur (91.575), iar Andrei Năstase cu 57.629 mai multe voturi (71.803). Candidatul Platformei DA a beneficiat de votanții care și-au dat voturile pentru forțele unioniste (10.163 voturi), PL (8.078) și alte forțe, care s-au pronunțat deschis în favoare lui Năstase. Voturile anterior exprimate pentru Silvia Radu (39.460) au fost împărțite între Năstase și Ceban. Socialistul Ion Ceban a depășit pragul de 100 mii de votanți, dar fără a primi sprijin deschis din partea altor forțe politice, însă fiind favorizat în presa asociată cu PDM”, a declarat Cenușa.

În același timp, politologul vorbește despre victoria lui Andrei Năstase. „Victoria lui Andrei Năstase se datorează parțial votului de boicot împotriva lui Ion Ceban. Declarațiile liderului Platformei DA confirmă faptul că Andrei Năstase vede victoria în capitală ca parte dint strategia electorală pentru alegerile parlamentare din 2018. În loc de anunțarea planurilor electorale ulterioare, Năstase trebuie să se concentreze pe afacerile primăriei, a căror neglijare poate avea costuri majore pentru Platforma DA și partenerii săi politici. Greșelile și ezitările lui Năstase în funcția de primar al Chișinăului vor fi contabilizate și folosite ca critici de către Ion Ceban și Socialiști, pregătindu-se pentru alegerile locale din 2019. Victoria lui Andrei Năstase aduce speranță în rândurile votanților pro-europeni, dar acesta și aliații lui trebuie să demonstreze că sunt capabili să îmbunătățească administrarea capitalei. Preluarea Chișinăului este doar un început, iar modul în care va gestionat contează la fel de mult sau chiar mai mult. De aceea, Năstase trebuie să găsească în mod urgent cele mai bune și integre cadre cu care să impresioneze locuitorii Chișinăului, dar și restul țării”, a scris el.

Cenușa, a mai vorbit și despre o oportunitate a cetățenilor. „Preluarea Chișinăului reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate politică imensă pentru forțele pro-UE din opoziția extra-parlamentară. Astfel, cetățenii vor avea posibilitea să compare calitatea guvernării locale în Chișinău în frunte cu Andrei Năstase cu calitatea guvernării la nivel național, asigurată de către Democrați”, a conchis el.

Mihaela Rotari 

Share