Învățăminte și concluzii ale alegerilor locale din municipiul Chișinău

Învățăminte și concluzii ale alegerilor locale din municipiul Chișinău

Jurnalistul Valeriu Saharneanu, în cadrul unei postări pe blogul său, a vorbit despre alegerile locale din municipiul Chișinău, informează Oficial.

„Alegerile anticipate pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău s-au încheiat cu victoria la limită a forțelor pro-europene, anti-oligarhice și unioniste. Subliniez în această înșiruire sintagma ȘI UNIONISTE, în dorința de a completa lipsa ei în expunerile și declarațiile publice făcute de Andrei Năstase imediat după aflarea rezultatelor pe marginea factorilor contributivi și de merit la victoria lui”, a menționat el.

Prin urmare, jurnalistul s-a referit la lecțiile pe care ar trebui să le învețe politicienii antrenați în cursa pentru primăria municipiul Chișinău.

„Victoria în alegerile din cele două duminici asupra forțelor mafiotice criptocomuniste -pro-rusești, antiunioniste și antieuropene a fost posibilă grație mobilizării generale a electoratului (puțin, cât a fost), mobilizare realizată inclusiv pe principiul solidarității cetățenești și a celei transpartinice de dreapta. Victorioșii înțelepți și cu discernământ nu uită niciodată că pâraiele multe și râulețele mici fac fluviile mari. Politicul de dreapta trebuie să înceteze să fie egoist și din această cauză fragmentar, dacă vrea să obțină o victorie istorică (prea de tot întârziată) a interesului național asupra forțelor politice care țin Republica Moldova ferecată în chingile statalismului sovietic de ocupație. Segregarea rezultatelor, omologarea lor unilaterală și depunerea acestora în contul exclusiv a trei partide și a „societății civile active”, diminuează sensul victoriei și indica asupra unui deja-vu. Asta înseamnă să repeți din start greșeala predecesorului „Chirtoacă și PL”, care și-au arogat meritele în trei rânduri de scrutine, punându-le egoist în depozitele de imagine (efemere, până la urmă) ale „tinerei speranțe” și familiei „revoluționare” a unchiului său. Cimitirele politice de la noi sunt pline de bravii victorioși răpuși înainte de vreme de meteahna mortală a propriilor exclusivități, aroganțe și infatuări”, a scris el.

În același timp, Saharneanu a venit și cu a 3-a concluzie. „Solidaritatea factorului uman pro-european, anti-oligarhic și unionist, inclusiv și mai cu seamă a celui transpartinic de expresie largă, devine însutit mai importantă în perioada de după alegerile câștigate ÎN COMUN în prima jumătate a anului 2018. Solidaritatea gestionată cu pricepere și înțelepciune se impune ca unic mijloc eficient și unică forță capabilă să reziste atacurilor diverse, ascunse și directe, de mare intensitate pe care, cu siguranță, le va organiza și întreprinde puterea oligarhică centrală în vederea compromiterii primarului general anti-sistem. Cu atât mai mult, cu cât mandatul relativ scurt de la cârmuirea primăriei Capitalei trece exact la mijlocul lui prin vâltoarea alegerilor parlamentare ordinare, considerate cruciale pentru destinul național și european al Republicii Moldova”, a declarat Saharneanu.

Mihaela Rotari

Share