„Congresul Civic”: Protestele reprezintă singura și ultima cale a cetățenilor de a se apăra de incompetența guvernării

„Congresul Civic”: Protestele reprezintă singura și ultima cale a cetățenilor de a se apăra de incompetența guvernării

Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” a desfășurat ieri ședința Comitetului Republican și, urmare a acesteia, a emis o „adresare către cetățeni, formațiuni politice, activiști civici, organizații neguvernamentale”, informează OFICIAL.

„Guvernul și majoritatea guvernamentală demonstrează zilnic un singur lucru – propria incompetență. Nu este o guvernare pro-vest, pro-europeană, nici una anticorupție. Nici măcar nu e o guvernare. Confruntându-se cu criza energetică, guvernarea și-a arătat neputința și aroganța. Puterea continuă să ignore evidentul: majorarea prețurilor la gaz și energia electrică înseamnă pedeapsa cu moartea pentru cetățenii țării, înseamnă ruinarea speranțelor la orice dezvoltare economică. Moldova acum există într-un regim nedeclarat al catastrofei umanitare, de fapt, a unui ENERGOMOR. Comunitatea internațională nici măcar nu bănuiește că noua politică a prețurilor în Moldova este una a distrugerii ireversibile și cu sânge rece a potențialului uman.

Doar protestele organizate și democratice sunt capabile să readucă guvernarea la realitate. Puterea trebuie să continue negocierile deschise pentru un asemenea preț la gaze, care să stimuleze dezvoltarea, nu care să ducă la moartea consumatorilor în Moldova. Puterea trebuie să revină la asemenea tarife la energia electrică care ar fi accesibile pentru majoritate, nu doar pentru managerii de la Energocom și Prime Energy. Puterea trebuie să recunoască starea de ENERGOMOR în Moldova și să solicite rapid o asistență internațională adecvată” – se spune în declarația partidului.

„Congresul Civic” mai afirmă că „a venit timpul de a lăsa la o parte toate divergențele politice și ideologice. A venit timpul de a ne alia. Protestele acum nu înseamnă show electoral sau imagini frumoase pentru creșterea ratingului unor lideri sau partide politice. Protestele reprezintă singura și ultima cale a cetățenilor de a se apăra de incompetența guvernării. Este singura modalitate cu adevărat patriotică pentru a păstra viața în Moldova.”

„Congresul Civic” propune la pregătirea imediată a acestor proteste. Suntem deschiși pentru dialog și coordonarea cu toate forțele interesate. Fără drapele politice, garantând cu fermitate caracterul pașnic al rezistenței civile, asigurând masivitatea și eficacitatea acestuia. Este anume ceea ce așteaptă alegătorii tuturor partidelor politice și majoritatea cetățenilor noștri” – se mai spune în adresare.

Cristina Gurez

Share