Andrei Spînu: Tariful la gaz ar putea fi mărit până la 14,6-14,7 lei per metru cub

Andrei Spînu: Tariful la gaz ar putea fi mărit până la 14,6-14,7 lei per metru cub

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în contextul crizei energetice, afirmă că este greșit să cauți un țap ispășitor, informează OFICIAL.

Fiind întrebat dacă admite că ar putea fi el „țapul ispășitor”, Andrei Spînu a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4:

„Eu nu sunt cel care să mă ascund de responsabilitate. Eu am ieșit în conferință, am venit la emisiune. Dacă voi fi chemat la Parlament, voi merge la Parlament. Eu îmi asum responsabilitatea din momentul când am fost mandatat cu acest portofoliu și eu sunt responsabil. Eu cred că oamenii politici trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce fac. Eu sunt cu inima împăcată și în continuare spun că tot ce am făcut e doar în interesul țării, nu e nimic de ascuns”.

Totodată, vicepremierul a spus că, în condițiile actuale, în care am avut o criză și o creștere a prețului la gază fără precedent, în condițiile în care Moldova nu este pregătită să facă față unei situații similare pentru că nu s-a investit în ultimii 20 de ani în securitate energetică, în condițiile în care nu a fost semnat un contract pe termen lung cu Gazprom, în aceste condiții noi avem o înțelegere bună cu Gazprom.

„Mai mult decât aceasta, indiferent de evoluțiile pieței, contractul acesta va face ca Moldova permanent să aibă un preț bun la gaz comparativ cu alte țări”, a subliniat el.

În ceea ce ține de o eventuală nouă majorare a tarifului la gaz, Andrei Spînu a spus că, dacă se va menține prețul de 642 de dolari mia de metri cubi de gaz și-n februarie, atunci tariful ar putea fi mărit până la 14,6-14,7 lei per metru cub de gaz. În prezent tariful e de 11,08 lei.

Cristina Gurez

Share