Conducerea Platformei DA, în ședință. Ce decizii au fost luate

Conducerea Platformei DA, în ședință. Ce decizii au fost luate

Consiliul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr, în ședința de astăzi, a dezbătut o serie de subiecte de actualitate, exercițiu menit să întărească consecvența și valoarea strategică a acțiunilor sale politice, informează Oficial. 

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Politic Național a făcut o analiză exhaustivă a modului în care s-au desfușurat alegerile locale şi procesul de constituire a structurilor administrației publice locale. 

„Totodată, a fost luată decizia de a crea Asociația primarilor și consilierilor aleși ai Platformei Demnitate și Adevăr în urma scrutinului din octombrie-noiembrie 2019, față de care avem o responsabilitate specială. Platforma Demnitate și Adevăr consideră starea actuală a finanțelor publice locale și nivelul de descentralizare drept lamentabilă și condamnă tentativele guvernării PSRM-PD de a păstra actualul model hipercentralist al statului. Republica Moldova este codașă la capitolul autonomiei locale cu numai 12% venituri proprii în bugetele locale față de 34,4%, indicatorul mediu în UE. Autoritățile locale au obligația de a îndeplini 22 de funcții prevăzute de legislația existentă pentru care nu au nici resurse, nici capacități efective. Numai 7% din PIB reprezintă veniturile autorităților publice locale, ceea ce este o violare a prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale care stipulează expres că Colectivitățile locale au dreptul în cadrul politicii economice naționale la resurse proprii suficiente de care ele pot dispune în mod liber în exercițiul competențelor sale. Noi, Platforma Demnitate și Adevăr, vom fi principalul avocat al descentralizării și autonomiei locale în Republica Moldova, vom munci și ne vom bate pentru ca orașele și comunele noastre să se poată dezvolta și auto-administra mai bine și cu demnitate. Platforma Demnitate și Adevăr garantează sprijinul său proiectelor de dezvoltare și continuare a înfrățirilor firești, organice, practice, cu alte colectivități locale din România, dar și din Europa! Vom demara ample procese de instruire a aleșilor noștri locali pentru atragerea de fonduri, bani pentru proiecte locale, așa încat să fie mândri de încrederea cetățenilor și să putem împreună construi un stat care să funcționeze în interesul oamenilor. Vom munci și lupta în continuare pentru Republica Moldova integrată în spațiul european, capabilă să producă prosperitate, dreptate și siguranță pentru cetățeni”, se spune în comunicat.

Totodată, Cosiliul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr a trasat aleșilor săi din Parlamentul țării sarcini clare în vederea păstrării unei coeziuni democratice, urmând să intensifice activitățile legislative pentru a elabora, adopta și promova legi de care cetățenii țării noastre au nevoie în primul rând.

„În special, am indicat ca prioritățile legislative ale Platformei Demnitate și Adevăr să se concentreze asupra:

-continuării investigării furtului miliardelor și controlului parlamentar asupra recuperării acestor bani de către agențiile statului angajate pentru acest scop (ARBI, Procuratură, SIS).

-revizuirea legii, care pune achitarea miliardelor pe umerii cetățenilor, care presupune ca organele statului să recupereze fondurile delapidate prin confiscarea și executarea silită a averilor făptuitorilor, nu prin dublarea suferinței poporului printr-un adevărat bir asupra oamenilor simpli,

-continuarea neabătută a reformei justiției, curățarea sistemului de elemente infracționale, atât în Procuratură, cât și în sistemul judecătoresc,

-promovarea politicilor care să asigure mai multe beneficii sociale populației cu venituri mici, a celor cu pensii sub nivelul subzistenței biologice, ajunși să trăiască un adevărat genocid social,

-susținerea producătorilor autohtoni cu instrumente de finanțare efectivă, nu doar cu promisiuni populiste, la care adăugăm combaterea contrabandei și a altor scheme ilicite de import,

-demonopolizarea economiei, scoaterea din circuit a rețelelor clientelare care sărăcesc consumatorul final și îmbogățesc grupurile de interese apropiate de actuala putere,

– dezvoltarea sectorului agroindustrial, în special prin atragerea de proiecte de procesare locală a produselor agricole (mica industrie locală), susținerea micului business, principala forță regeneratoare a economiei naționale, față de care Platforma Demnitate și Adevăr are un atașament special și cu care vom intensifica colaborarea”, se mai spune în comunicat.

Potrivit lor, la nivelul activității sale în cadrul autorităților locale din municipiul Chișinău și suburbiile sale, Platforma Demnitate și Adevăr va munci și lupta pentru implementarea programului său și a Blocului ACUM, pentru transparentizarea proceselor decizionale, eliminarea corupției și a schemelor ilegale de delapidare a bunului public.

„Platforma DA va promova și susține toate proiectele de diversă natură benefice oamenilor. În regim de urgență vom insista pe aplicarea sistemului electronic de vot, pe inventarierea, înregistrarea și gestionarea riguroasă și eficientă a patrimoniului municipal, acumularea de fonduri interne și externe pentru dezvoltarea urbană, infrastructură, drumuri calitative, transport suficient și eficient, fluidizarea traficului, rezolvarea problemelor de mediu, medicină, educație, etc. Platforma Demnitate și Adevăr, în urma dezbaterilor consistente de astăzi, pornește pe calea unei necesare reforme interne de partid, o decizie matură, responsabilă, care va da rezultate în timpul cel mai apropiat. Scopul reformei pe care o anunțăm astăzi în cadrul formațiunii politice e de a îmbunătăți mecanismele de planificare strategică, organizare și coordonare, comunicare și interacțiune cu cetățenii și aderenții noștri teritoriali. Ca un organism viu, orice partid trebuie să evolueze, astfel încât funcțiile sale vitale să corespundă exigențelor tot mai mari care se cer din partea sa. Iată de ce Platforma Demnitate și Adevăr își va urma modelul său de partid social – liberal, axat pe valorile noastre tradiționale și familie, afiliat Partidului Popular European. Ne adresăm câtre toți oamenii de bună credință din Republica Moldova să veniți alături de noi la această intersecție importantă în procesul politic din țara noastră și să transpuneţi în viaţă prilejul de a participa la reconstrucția politică a Platformei DA. Doar așa ne putem fortifica și consolida pentru a putea face față provocărilor și oportunităților politice și electorale care ne așteaptă!”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine 

Share