Comisia economie, buget și finanțe a desfășurat consultări publice asupra proiectului de lege privind combaterea practicilor comerciale neloiale

Comisia economie, buget și finanțe a desfășurat consultări publice asupra proiectului de lege privind combaterea practicilor comerciale neloiale

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la comerțul interior, Legii concurenței și Codului contravențional, care are drept scop combaterea practicilor comerciale neloiale, a fost supus consultărilor publice. Dezbaterile au avut loc pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, cu participarea deputaților, miniștrilor și reprezentanților altor autorități publice centrale, ai mediului de afaceri – producătorilor și rețelelor de comerț, asociațiilor profesionale.

Proiectul are obiectivul extinderii accesului micilor producători la plasarea producției în rețelele comerciale și protejarea lor de clauze abuzive. Mai exact, modificările propuse vin să faciliteze negocierile dintre furnizori de produse agricole și alimentare (producători, procesatori) și cumpărători (magazine) care oferă aceste produse consumatorului final. În particular, se propune listarea obligatorie a produselor agricole și alimentare pe raft. În opinia autorilor, listarea va deschide accesul micilor producători la marile lanțuri comerciale, precum și le va oferi mai multă flexibilitate, previzibilitate și oportunități de dezvoltare.

Opiniile și propunerile la proiect, lansate în cadrul consultărilor publice, vor fi examinate și luate în calcul la formularea deciziei comisiei. A fost subliniată importanța consensului între toate părțile vizate asupra modificărilor propuse.

Inițiativa legislativă privind interzicerea practicilor comerciale neloiale a fost înaintată de Guvern și urmărește alinierea legislației naționale la standardele europene și internaționale. PROIECTUL va fi supus votului în cea de-a doua lectură, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Share