PSRM condamnă acțiunile guvernării împotriva opoziției

PSRM condamnă acțiunile guvernării împotriva opoziției

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) condamnă acțiunile „abuzive și ilegale ale guvernării, care transformă Republica Moldova într-un stat dictatorial, subordonat unui singur partid”, informează OFICIAL.

PSRM s-a referit la perchezițiile recente desfășurate la un partid de opoziție și spune că asta se datorează disperării din cauza problemelor social-economice din țară.

„Republica Moldova trece prin cele mai mari crize social-economice din ultimii peste 20 de ani. Scumpirile enorme la toate produsele sărăcesc rapid cetățenii. În acest an înregistrăm cea mai mare inflație din 1999. Toate prognozele sunt pesimiste și indică asupra faptului că prețurile vor continua să crească, inclusiv la resursele energetice, iar iarna viitoare va fi una extrem de grea pentru țara noastră.

În lipsa susținerii din partea statului și în condițiile unei secete severe, agricultorii din țară trăiesc vremuri complicate și ne anunță că prețul la pâine va crește și mai mult în toamnă. Crizele, care se suprapun, au dus la distrugerea multor afaceri și mulți cetățeni au rămas fără loc de lucru și sunt nevoiți să plece peste hotare.

Businessul din țară reclamă presiuni ilegale din partea instituțiilor statului și lipsa oricărei perspective de dezvoltare în Republica Moldova. Moldovenii din diasporă trebuie să trimită acasă cu 50% mai mulți bani pentru aceleași servicii și bunuri, comparativ cu acum un an. În medicină sunt create tot mai multe piedici birocratice pentru pacienți, care fac viața acestora și mai complicată. Libertatea de exprimare și a mass media sunt tot mai limitate, iar transparența promisă de guvernare este una iluzorie.

În condițiile în care toți parametrii sociali și economici se înrăutățesc, încrederea și susținerea cetățenilor față de Maia Sandu și PAS scad foarte rapid. Constatăm faptul că guvernarea, în loc să depună eforturi pentru a îmbunătăți viața cetățenilor și să soluționeze problemele țării, a asmuțit toate organele represive împotriva opoziției parlamentare”, spune PSRM.

Formațiunea menționează că sunt condamnabile acțiunile guvernării în raport cu opoziția și alți actori politici.

„Conducerea statului vrea să închidă gura opoziției prin dosare politice, rețineri, arestări abuzive, încercând în acest fel să sustragă atenția populației de la problemele grave din societate, dar și să anihileze orice voce critică la adresa guvernării. Anume în acest șir de acțiuni politice trebuie privite și dosarele intentate pe numele Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, a fostului președinte al țării, Igor Dodon, a deputaților PSRM, președinților de raioane sau aleșilor locali socialiști etc.

În spațiul public apar tot mai des informații că regimul de la Chișinău intenționează să lanseze o amplă “vânătoare de vrăjitoare”, percheziții masive în raport cu membrii și activiștii PSRM, la fel cum procedează acum în raport cu alt partid de opoziție, pe care instituțiile statului au anunțat deja că vor să-l scoată în afara legii. Este condamnabil modul în care liderii PAS vorbesc în mod deschis despre ce și cum trebuie să facă procurorii și ofițerii SIS ori CNA. Este o capturare pe față a statului și subordonare directă a justiției. Iar justiția televizată cu utilizarea unui număr imens de mass media pro-guvernamentale amintește de regimul oligarhic al lui Plahotniuc, preluat de către actuala guvernare PAS.

Socialiștii au pledat și pledează pentru justiție liberă, pentru gestionarea corectă și strictă a dosarelor de rezonanță. Socialiștii, de asemenea, au susținut adoptarea legilor care au menirea să îmbunătățească sistemul de drept din țara noastră. Însă acum ne convingem că justiția devine o bâtă în mâna regimului de la guvernare”, se mai spune în declarația PSRM.

Share