Cererea Președinției – respinsă. Cum motivează CC

Cererea Președinției – respinsă. Cum motivează CC

Curtea Constituțională (CC) a examinat cererea depusă de reprezentantul Președinției, consilierul pentru probleme juridice al șefului statului, Maxim Lebedinschi, privind recuzarea judecărilor CC, informează Oficial.

CC a constat că solicitarea de recuzare prezentată nu întrunește condițiile de formă și de fond pe mai multe motive.

„Unu – judecătorul CC poate fi recuzat doar dacă a participat ca factor de decizie la adoptarea actului sesizat sau și-a expus în public părerea despre constituționalitatea actului contestat.

Doi – nici un judecător nu a comunicat și nu a consultat reprezentanții Parlamentului, inclusiv Președintele acestuia la subiectul prezentei sesizări.

Trei – în prezenta cauză actul adoptat este hotărârea Guvernului, prin urmare factori de decizie la adoptarea acestuia apriori nu pot fi judecătorii Curții, ci – membrii Guvernului.

Patru – autorul actului sesizat nu este nici Parlamentul și nici președintele Parlamentului, al căror declarații au fost invocate în cererea de recuzare.

Cinci – Judecătorii Tudor Panțîru și Aurel Băieșu, recuzați prin aceeași cerere nu participă la examinarea prezentei cauze. Pentru motivele expuse, CC respinge ca fiind abuzivă și vădit neîntemeiată cererea de recuzare a judecătorilor”, se spune în hotărâre.

Totodată, după această decizie, consilierul a venit cu un nou demers, prin care a cerut restituirea respectivei sesizări a Guvernului, motivând prin faptul că nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. Judecătorii au respins acest demers, precizând că analiza demersului înaintat va fi expusă în textul hotărârii Curții.

De menționat că, în aceste clipe se desfășoară ședința CC, prin care se examinează sesizarea depusă de către Guvern privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova.

Update: Decizia va fi pronunțată la ora 16.00.

Doina Secrieru 

Share